Queixes dels restauradors de Tarragona pel toc de queda

Asseguren que se senten "enganyats" per la Generalitat i consideren que aquesta mesura agreuja la seva "delicada" situació

Una imatge de la cafeteria buida de l'hotel Salou Park. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

El fet de limitar l’horari del repartiment d’àpats a domicili ha estat el motiu de la queixa d’un sector que va veure com fa deu dies el Govern els obligava a tancar les seves portes.

La decisió del Govern de la Generalitat de limitar les comandes a domicili arran del toc de queda aprovat ahir ha provocat les queixes del sector de la restauració de la demarcació de Tarragona. Així, l’Associació d'Empresaris Hostaleria de Tarragona (AEHT) assegura que el toc de queda i la limitació per servir comandes a domicili "és un cop més" per als restauradors, ja en una situació molt delicada pel tancament decretat fa uns dies per la Generalitat. El president de l'AEHT, Francesc Pintado, reconeix que confiaven que amb el toc de queda el Govern permetés reobrir negocis i afirma que se senten "enganyats". "Si teníem esperances és perquè es ho havien traslladat en primera persona", indica en referència amb unes converses amb el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa. "Que no ens enganyin, no poden dir 'A' i després fer 'B'", etziba. D'altra banda, el sector turístic veu com les primeres reserves per l'any que ve no arriben.

Pintado recorda que el passat 14 d'octubre es van reunir amb el Govern i afirma que en la trobada l'executiu els va traslladar que "no descartava rectificar" sobre el tancament de bars i restaurants. "No pot ser que un conseller traslladi una forma de veure les coses i aposti per recolzar el sector i al final quedi en no res", lamenta. Amb tot, reconeix que a dia d'avui no hi ha cap nova trobada sobre la taula i exposa que "s'ha demostrat que els contagis en hostaleria són 3,5 de cada 100".

La nova normativa derivada de l'estat d'alarma, que obliga acabar el repartiment a domicili a les deu de la nit i a baixar persiana abans, és un cop que no esperaven. "No hi ha cap sensibilitat ni suport al sector", valora. El president de l'AEHT afegeix que no han rebut "cap ajuda" de la Generalitat, i considera que la rebaixa dels lloguers no és cap suport de l'administració. "No és una ajuda, és augmentar el número d'enfadats; perquè el propietari del local no en té cap culpa i ara s'ha de menjar el 50% del preu que té pactat. El que ajuda és el propietari, no la Generalitat", etziba. "No tenim ajudes i ja no les esperem", indica resignat.

Els hotels, resignats

Per al sector turístic el toc de queda no ha tingut un gran impacte, segons Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT). Recorda que la gran majoria d'establiments fa unes setmanes ja van donar la temporada "per perduda i per acabada", però que tot i això encara quedava una petita bossa de clients vinculada al Halloween de PortAventura i al Nadal que segurament s'acabaran perdent.

A nivell organitzatiu, el confinament nocturn tampoc és cap daltabaix, ja que els pocs hotels que queden oberts poden tenir el restaurant obert per als clients amb normalitat. "La prohibició és per donar menjar a la gent de fora", puntualitza Guardià. I els treballadors que acabin més tard de les deu del vespre poden tornar a casa sense problema amb un certificat de l'empresa.

Ara, la preocupació dels empresaris ja està centrada en la temporada que ve. L'avenç del virus a tot Europa fa que els mercats estiguin aturats. Guardià comenta que en aquesta època de l'any i fins Nadal comencen a rebre les primeres reserves per la l'estiu vinent, especialment del mercat britànic. "Tot està absolutament parat", adverteix, i ho atribueix al fet que "la majoria de països estan amb problemes".

Notícies relacionades