Ercros invertirà 40 milions d'euros en els centres productius de Tarragona els pròxims quatre anys

La inversió s'emmarca en l'anomenat Pla Estratègic 3D que té com a eixos la digitalització, la diversificació i la descarbonització

Planta d'Ercros a Vila-seca. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

Ercros inicia un nou cicle inversor als seus centres productius de Tarragona. Amb aquests 40 milions, Ercros haurà invertit 123 milions d'euros a la demarcació els últims 14 anys. Per al període 2021-2029, Ercros preveu una inversió total de 92 milions d'euros i la generació d'un resultat brut d'explotació (EBITDA) addicional de 194 milions d'euros.

Ercros ha anunciat que invertirà 40 milions d’euros als seus centres de producció de les comarques tarragonines durant el període 2021-2025. La inversió de la companyia inclou un parc solar a Flix per abastir energèticament la fàbrica i altres empreses interessades, un autoconsum compartit que pretén atraure activitat i reactivar la reindustrialització a la zona. A la vegada, Ercros estudia construir-hi una planta de producció d'hidrogen. L'actuació, inclosa al projecte de Plataforma d'Hidrogen Verd Catalunya Sud, està en fase d'estudi, subjecte a assajos a la planta de Sabiñánigo. Ercros també estudia construir un parc fotovoltaic a Tortosa (6 GWh/a) per cobrir un 18% de les necessitats elèctriques de la fàbrica.

La inversió de 40 milions està emmarcada en el Pla 3D, que deu el seu nom als tres eixos sobre els quals pivota: diversificació, digitalització i descarbonització. Aquesta darrera dimensió aglutina la majoria dels catorze projectes previstos en les cinc fàbriques situades en territori tarragoní i ebrenc. "Aconseguirem reduccions molt significatives de CO2, de fins al 35% en emissions respecte el 2020", diu Agustín Franco, director general de negocis d'Ercros. La inversió total de la companyia en el període 2021-2025 és de 65 milions —25 corresponen a altres projectes que ja es troben en execució—. Segons explica Franco, amb aquests projectes en marxa més els previstos, Ercros haurà invertit 123 milions d’euros a la demarcació els últims 14 anys. Per al període 2021-2029, Ercros preveu una inversió total de 92 milions d'euros i la generació d'un resultat brut d'explotació (ebitda) addicional de 194 milions d'euros.

Agustín Franco, director general de negocis d'Ercros. FOTO: ACN.

En el Pla 3D s’inclouen, entre d’altres, la construcció d'una nova unitat de producció de vapor amb biomassa per a Vila-seca I i Vila-seca II, i un nou reactor de producció d'EDC (dicloroetà) a Vila-seca II. L'empresa assegura que amb aquests projectes no disminuiran els llocs de treball sinó al contrari. La plantilla creixerà en una vintena de llocs directes, trenta d'indirectes i que ocuparan, en aquests quatre anys, d'una vintena a una seixantena d'operaris del sector de la construcció. Les cinc fàbriques situades a la Canonja, Vila-seca (I i II), Flix i Tortosa, amb prop de mig miler de treballadors, van facturar 284 milions d'euros l'any passat.

Aposta per l’Hidrogen Verd

“Si Tarragona no té opcions per ser una vall de l’Hidrogen Verd, qui en té?”. Així expressava Agustín Franco el seu convenciment que aquesta nova modalitat energètica té recorregut al territori. “Tarragona té una universitat, té sectors com el petroquímic que són grans consumidors i tenen la capacitat de desenvolupar la tecnologia necessària i té una gran tradició en la generació energètica”, ha apuntat Franco, que ha valorat en positiu la plataforma que lidera la URV en la que també està integrat el sector petroquímic i que aspira a obtenir fons europeus del programa Next Generation per impulsar aquesta modalitat energètica a les comarques de Tarragona. Uns fons que Franco reivindica que “quan abans arribin, millor”. 

Notícies relacionades