El Govern crea un fons de 24 MEUR anuals per impulsar la diversificació econòmica de les àrees nuclears

El finançament prové de l’impost sobre instal·lacions que incideixen en el medi ambient

Redacció / Barcelona

El Govern ha presentat aquest dijous el Fons de Transició Nuclear dotat amb 24 milions d'euros anuals per finançar accions de desenvolupament socioeconòmic i transició energètica "justa" a les zones afectades pel futur tancament de les centrals en funcionament a Catalunya. L'objectiu és donar resposta a l'impacte del tancament, que comportarà la desaparició d'una mitjana de 3.000 llocs de feina directes i incidirà en el teixit econòmic dels municipis del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre, que envolten les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs. El fons es finançarà amb l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, creat l'abril de l'any passat.

Les centrals nuclears d'Ascó van entrar en funcionament el 1984 i 1986, mentre que la central de Vandellòs ho va fer el 1988. Ara, el Consell de Seguretat Nuclear ha determinat allargar la vida útil de les centrals fins al 2029 i 2030, superant així la previsió dels 40 anys de funcionament amb què van ser dissenyats els reactors.

"El seu futur tancament és esperat i desitjat, però hem de ser conscients que provocarà la pèrdua d'una mitjana de 3.000 llocs de feina directes i afectarà el teixit econòmic de les comarques del seu entorn", ha assegurat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, en la presentació del Fons Nuclear de Transició.

En el mateix sentit s'ha pronunciat la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que ha assegurat que la "desnuclearització" de Catalunya abans de 2040 és un "compromís de país". Tot i això, ha subratllat que cal fer una transició de "manera justa" i sense deixar "ningú enrere".

El fons estarà dotat amb 24 milions d'euros anuals des de 2022 fins al tancament de les centrals el 2030. L'objectiu és generar un teixit econòmic "alternatiu" per garantir nous llocs de feina en substitució als vinculats actualment a les nuclears. Per a això, el fons es basarà en quatre eixos basats en la reindustrialització, el sector agroalimentari, les noves tecnologies i el turisme, vinculat al patrimoni natural.

"El país s'ha de comprometre amb el futur d'uns territoris que han estat extremadament solidaris i generosos durant dècades acollint aquestes instal·lacions i produint una part olt important de l'electricitat consumida a Catalunya", ha assegurat Roger Torrent.

El conseller d'Empresa i Treball, conjuntament amb la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s'ha reunit aquest dijous amb representants de les comarques situades a la zona d'influència de les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs per presentar el Fons de Transició Nuclear.

A banda de les actuacions en els municipis afectats, el fons també podrà destinar-se a projectes o iniciatives amb un abast territorial més ampli, sempre que contribueixin directament a la millora de la competitivitat i la diversificació de les zones afectades. En tot cas, la Generalitat està treballant en el reglament per regular aquest fons.


El finançament del fons

El fons es finançarà a partir de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, creat l'abril de l'any passat. En concret, amb el 20% dels ingressos relacionats amb la producció d'energia nuclear.

Torrent ha celebrat l'existència d'aquesta "eina" per desplegar la "transformació socioeconòmica" dels territoris afectats pel tancament de les centrals nuclears i ha carregat contra el govern espanyol per no fer "res" per "facilitar" la transició "justa" en aquestes zones, malgrat tenir la competència en matèria nuclear i recaptar impostos en aquest àmbit.

Més enllà del Fons de Transmissió Nuclear, Jordà ha anunciat que el Departament d'Acció Climàtica destinarà 1,3 milions d'euros de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient a la transició energètica i les energies renovables.

Notícies relacionades