Incertesa, crisi logística i transició cap al vehicle elèctric, la tempesta perfecta per a les vendes de cotxes

Les vendes de turismes es van desplomar el 2021: només 6.369 a Tarragona, la pitjor xifra en el que portem de segle

Dani Revenga / Tarragona

Si el 2020 ja va ser difícil per al sector de l'automoció, per l'impacte de la crisi econòmica que va provocar la Covid i les limitacions a la mobilitat, el 2021 va fer més profunda la crisi de vendes del sector, que és tradicionalment un termòmetre d'optimisme. Amb una conjuntura dominada per la incertesa, una crisi logística que crea dubtes sobre els terminis de lliurament i un model en plena transició cap al vehicle elèctric, la predisposició dels consumidors està continguda i això es nota a les xifres.

Durant el 2022 a Tarragona es van vendre 6.369 turismes, gairebé un 13% menys que l'any anterior, on ja es va registrar una caiguda d'un 29%. Molt lluny dels més de 20.000 vehicles que es venien abans de 2008, però també dels més d'11.000 que es van registrar un cop el mercat, a partir de 2015, es va recuperar de la gran crisi financera. El mercat dels tot-terrenys, tendència dels darrers anys, resisteix millor l'embat d'una conjuntura que és la tempesta perfecta per a aquest sector.

Emili Beltran, secretari general d'ASTAVE, la patronal tarragonina del sector, apunta que "la situació general de l'economia condiciona molt les vendes, i amb un panorama dominat pels ERTO, la contenció salarial i la incertesa és lògic que el consumidor ajorni la decisió de compra". Una conjuntura que a la que no contribueixen les administracions que, segons Beltran, "aposten pel vehicle elèctric, que està clar que és el futur, però que ara mateix no és viable a gran escala". El representant de l'associació empresarial de l'automoció considera que "estem davant d'un discurs retòric i poc realista" que genera "dubtes addicionals als consumidors, que no tenen clar per quina modalitat de motorització apostar".

Un tercer ingredient d'aquest còctel és la crisi logística mundial, que complica tota la cadena de subministraments i acaba generant endarreriments en els terminis de lliurament dels vehicles. Un fet que també impacta de manera negativa en la predisposició dels compradors. Beltran reconeix que "en els darrers mesos s'han cancel·lat moltes operacions per la impossibilitat de complir els terminis, fins i tot retornant la paga i senyal de moltes operacions".

Administracions que no ajuden

El sector de l'automoció reclama a l'Adminstració que els plans d'estímul no incentivin només els vehicles elèctrics, ja que "qui busca una altra modalitat perquè el vehicle elèctric no és una bona solució per a la seva mobilitat acaba buscant al mercat d'ocasió, i això provoca l'efecte contrari a nivell mediambiental, ja que són vehicles més vells que contaminen més", argumenta Beltran.

El sector de l'automoció reclama també que uns marcs legislatius més senzills que disminueixin "la càrrega burocràtica que hem d'afrontar unes empreses que són petites i que han de suportar una càrrega de feina molt feixuga i que complica el seu dia a dia".

Notícies relacionades