Davant del dubte, vehicle d’ocasió

En un escenari incert, creix la ràtio de cotxes de segona mà, una tendència que perpetua l’envelliment del parc

Dani Revenga / Tarragona

En una conjuntura dominada per la incertesa, creix la tendència de compradors que prefereixen gastar poc i no posicionar-se a llarg termini amb un tipus de motorització. El vehicle d'ocasió és la sortida per a molts consumidors en un escenari en què costa mirar a llarg termini.

El ràtio de vehicles d'ocasió a Tarragona sobre els nous es va establir en 2021 en 3,7, quan el 2019 estava a 2,7. L'indicador tarragoní està per sobre de la mitjana catalana i de la resta de demarcacions del país, excepte Lleida. És la conseqüència d'aquesta conjuntura d'incertesa generalitzada.

El sector alerta que la tendència és perjudicial per al necessari procés de rejoveniment del parc automobilístic, ja que un 56,4% de les adquisicions són de vehicles de més de 10 anys, amb l'impacte uqe això suposa per a la seguretat i la contaminació.

L'únic factor positiu d'aquesta dinàmica és que s'incrementa l'activitat en reparacions i manteniment, al voltant d'un 10%. Una línia de negoci, no obstant, que pateix una gran mancança de professionals. Emili Beltran, secretari general d'ASTAVE, explica que "els vehicles cada cop són més tecnològics i això és una barrera per a molts professionals". La patronal reclama a l'Administració una formació tecnològicament més adaptada a les necessitats d'un sector en canvi continu.

Notícies relacionades