El Hub Foodtech & Nutrition impulsa la col·laboració entre els sectors alimentari i tecnològic

El projecte, coordinat per l’empresa municipal REDESSA, preveu una inversió de 49 M€ i aspira a captar fons europeus

L’Auditori Antoni Gaudí va acollir el 23 de febrer l’acte de presentació del Hub Foodtech & Nutrition.
Dani Revenga / Reus

El Hub Foodtech & Nutrition és un projecte de col·laboració públic-privat en el que participen dos dels sectors clau de l'economia del territori: l'alimentari i el tecnològic. Compta amb el lideratge de l'Ajuntament de Reus, a través de l'empresa municipal REDESSA, la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, l'Eurecat i el Clúster TIC. És un dels 27 als quals la Generalitat dona suport per rebre els Fons Europeus Next Generation.

L'Auditori Antoni Gaudí va acollir el 23 de febrer l'acte de presentació del Hub Foodtech & Nutrition, que es marca com a objectiu crear un ecosistema catalitzador d'innovació, especialitzat en nutrició, que generi noves dinàmiques entre dos sectors estratègics: el tecnològic i l'alimentari.

El punt de partida és el nou escenari al que s'enfronta l'alimentació humana, amb una nova generació de consumidors, més informats i més exigents. Un nou paradigma que és un repte per al sector, que és conscient que ha d'adaptar-se a tendències com els aliments d'impressió 3D, els embalatges intel·ligents, l'aplicació del blockchain a la traçabilitat alimentària, la intel·ligència artificial, l'internet de les coses, etc. En aquest sentit, les empreses alimentàries viuen un moment de revolució per donar resposta a eixos com l'envelliment saludable, la nutrició personalitzada i la producció eficient i sostenible. Àmbits on la innovació és clau.

Compta amb el suport de l'Ajuntament de Reus, la Diputació, la URV, l'Eurecat i la Generalitat

El Hub connecta dos sectors estratègics a la demarcació: el tecnològic, amb un Clúster TIC que aplega 60 empreses i entitats, 2.000 treballadors i més de 1.000 M d'€ de facturació; i el de nutrició i alimentació, amb més de 100 empreses a la demarcació de Tarragona, que sumen més de 6.000 treballadors i uns 2.500 M d'€ de facturació anual.

El Hub ja ha començat a desplegar algunes de les eines per impulsar aquest ecosistema de coneixement i teixit privat. El projecte té el seu epicentre a l'edifici HUB, a les instal·lacions que la URV té cedides a Eurecat al Campus de Bellissens, on en un futur està previst traslladar-hi la Facultat de Medicina i els estudis del Grau en Nutrició Humana i Dietètica. Molt a prop del Tecnoparc, on hi ha bona part de les empreses tecnològiques del territori. Aquesta proximitat és una de les fortaleses que ha de facilitar la col·laboració entre tots els agents implicats.

El HUB Foodtech & Nutrition té prevista una inversió de 49 milions d'euros per a actuacions vinculades a l'impuls de projectes que facin créixer l'ecosistema i que generin noves dinàmiques entre els agents implicats. Un dels vectors és la captació d'inversions per crear nous models de negoci, promovent la creació d'startups i de noves vies de creixement que repercuteixin en el desenvolupament econòmic i social del territori. També està prevista una actuació arquitectònica i urbanística que ajudarà a desplegar el Campus del HUB, que s'estén des del Campus de Bellissens de la URV, fins al Parc Tecnològic i d'Innovació del Tecnoparc de Reus.

Teresa Pallarès - Consellera Delegada REDESSA

"La tecnologia farà més competitives les empreses del sector alimentari i crearà nous llocs de treball"

Pablo Mazón - President Clúster TIC

"Les empreses TIC facilitarem les solucions tecnològiques que han de fer realitat els projectes"

Xavier López - Director General Eurecat

"Som referents en innovació i transferència tecnològica en nutrició i salut i aportarem solucions punteres"

María José Figueras - Rectora URV

"L'expertesa en nutrició a la URV i l'Eurecat permet la transferència de coneixement al sector" 

Carles Pellicer - Alcalde Reus

"Aquest projecte renova el compromís històric de la ciutat amb el sector alimentari"

Noemí Llauradó - Presidenta Diputació Tarragona

"La Diputació està al costat dels projectes innovadors i transformadors del sector productiu"

Matilde Villarroya - Secretària Fons Europeus Generalitat

"Els fons europeus són una clara oportunitat per projectes transformadors com aquest"

David Ferrer - Secretari Polítiques Digitals Generalitat

"Les tecnologies digitals són una palanca per abordar els reptes del sector alimentari"

Notícies relacionades