Un sector en transformació (digital)

Les empreses alimentàries veuen el projecte del Hub com una oportunitat per entomar els reptes que tenen al davant

Dani Revenga / Reus

El sector alimentari de la demarcació de Tarragona és conscient del moment de canvi que viu el mercat, una revolució vinculada al coneixement. Per això veuen el Hub FoodTech & Nutrition com una oportunitat per, gràcies a la suma d'esforços que suposa, entomar aquestes transformacions per ser més competitius.

Emili Anglès, de Kellogg Company, té clar què "som al davant d'un canvi de paradigma en què els clients estan el centre i utilitzen cada cop més la tecnologia per comprar i valorar els productes". Amb el projecte Anglès veu la possibilitat de millorar en "processos industrials més àgils, innovació, seguretat alimentària, reducció de costos i, en definitiva, la satisfacció del consumidor".

Des de Costa Concentrados, Joan Escoda es mostra partidari de "compartir coneixement amb les empreses i que les relacions entre nosaltres impulsi el creixement de la nostra oferta en productes que incideixin positivament en la salut de les persones". Escoda apunta que "estem en un entorn en el que hi ha molta tradició alimentària, ens hem de convertir en un referent en la creació de coneixement al nostre sector".

Ferran Huguet, d'Unió, explica que aquesta empresa fa temps que aposta per la innovació "amb un doble objectiu: crear productes cada cop més saludables dins la dieta mediterrània i, per altra banda, trobar sortida a tots els subproductes dins del marc de l'economia circular". En aquest sentit, veu el Hub FoodTech & Nutrition com una via per "fer més fort al sector gràcies a l'intercanvi de coneixements".

Per la seva banda, Gerard Jara, de Candor-AGS, reivindica que "el desenvolupament tecnològic que és clau per a ser líders en mercats com les carxofes, l'oli d'oliva o les cremes d'ametlla, entre d'altres". Segons Jara, "aquest Hub és una gran oportunitat per connectar els actors alimentaris amb el sector tecnològic en benefici de tots dos".

Xavier Martínez, de Masergrup, concreta que "els productes finals cada cop han de ser més sans, i això ho hem d'aconseguir d'una manera molt competitiva, hem d'innovar en aquesta direcció, i això el Hub ens ho pot aportar".

Des de la DOP Siurana, Montserrat Gelonch recorda que "històricament som una zona amb una gran quantitat de productes de qualitat certificada, al segle XXI volem seguir sent referents i la creació d'aquest Hub ens ajudarà a aconseguir aquest objectiu". Montserrat Canals, de Virginias, coincideix en què el Hub "pot ser un gran avantatge per al territori i per a tots els que en formem part".

Una eina per a la reactivació econòmica de la Catalunya Sud

Teresa Pallarès – Consellera Delegada de REDESSA

La crisi provocada per l'esclat de la pandèmia ha accelerat el canvi cap a una societat més digital i sostenible, impulsant iniciatives transformadores que han de repercutir en el creixement econòmic i social del territori. Des de l'Ajuntament de Reus, a través de l'empresa pública REDESSA, hem presentat el Hub Foodtech & Nutrition, un projecte tractor de col·laboració que treballa per generar un impacte en la competitivitat de les empreses tecnològiques i alimentàries de la Catalunya Sud.

Noves tecnologies i alimentació: dos sectors estratègics en els quals tenim un lideratge indiscutible. Com també el tenim en el món acadèmic i la investigació en nutrició, amb centres i estudis de referència a tot l'Estat i en alguns casos, amb repercussió mundial.

Partint d'aquests tres eixos, hem detectat les línies que centren la investigació al territori: envelliment saludable, nutrició personalitzada i producció eficient i sostenible. També les tecnologies vinculades a les foodtech (o tecnologies de l'alimentació), que es treballen des del Clúster TIC, com el Blockchain, la gestió del Big Data, l'Internet de les Coses, els drons o la Intel·ligència Artificial.

Les empreses alimentàries han posat damunt la taula la necessitat d'espais on compartir experiències i cercar noves oportunitats de creixement. Hem escoltat aquestes demandes i els impulsors del projecte -Ajuntament de Reus, Diputació de Tarragona, URV, Eurecat i Clúster TIC- estem decidits a impulsar aquest ecosistema que transcendeix l'àmbit local i que, des de Reus, generarà dinàmiques que tindran repercussió a tota l'àrea metropolitana de la Catalunya Sud.

Físicament, la seu del Hub s'ubicarà en un edifici annex a Eurecat, al Campus de Bellissens, que millorarà la connexió amb el Parc Tecnològic i d'Innovació del Tecnoparc, on cada dia hi treballen 1.300 professionals, la majoria dels quals en startups i empreses tecnològiques.

Tot plegat un ecosistema real, que amb l'impuls del Hub Foodtech & Nutrition multiplicarà les accions innovadores existents per donar resposta als reptes presents i futurs del sector alimentari, en tots els esgraons de la seva cadena de valor, per convertir-nos en referents en l'àmbit de les tecnologies de l'alimentació o foodtech del Sud d'Europa.

Notícies relacionades