Dow desenvolupa el seu full de ruta per assolir la neutralitat de carboni

La Unitat d’Hidrocarburs a Tarragona redueix les seves emissions un 8%

Jon Bilbao, Director General de Dow per a Espanya i Portugal, i Ignasi Cañagueral, Director del Complex Industrial de Dow Tarragona.
Redacció / Tarragona

Sota el tema corporatiu del 125è aniversari de Dow, 'Imagine Better', Dow Chemical Ibèrica ha publicat avui el seu Informe Públic referit a l'any 2021, en el qual recull les seves principals fites i resultats a Espanya. Durant aquest any, la Companyia ha focalitzat els seus esforços en la innovació, la digitalització i la sostenibilitat, alineats amb els seus Objectius de Sostenibilitat per al 2025 i amb els seus nous i ambiciosos compromisos per fer front als reptes derivats del canvi climàtic: per al 2030, recollir, reutilitzar o reciclar un milió de tones mètriques de plàstic; per al 2035, el 100% dels productes de Dow destinats a aplicacions d'envàs i embalatge seran reutilitzables o reciclables i, per al 2050, ser una empresa neutra en emissions de CO2.

D'aquesta manera, Dow està desenvolupant un full de ruta que explica com pensa aconseguir aquesta neutralitat de carboni. La primera fase, abans del 2025, consisteix en fer tot allò que sigui possible des del punt de vista de l'eficiència energètica, per assolir la màxima reducció d'emissions de CO2 a través de projectes que incloguin l'ús d'energia renovable per alimentar les unitats de producció, l'electrificació de les turbines per motors, així com augmentar la flexibilitat de la matèria primera utilitzada als crackers.

Per a la segona fase, entre els anys 2025 i 2030, és clau repensar la manera d'alimentar els forns de gas natural del cracker a través de l'ús de l'hidrogen circular a partir del metà residual del mateix procés i de la captura i emmagatzematge de CO2. Durant la tercera fase, més enllà del 2030, l'èmfasi estarà en la implantació de tecnologies que actualment estan en desenvolupament i que permeti a la Companyia ser neutre quant a emissions de carboni.

"En aquesta línia i amb una ferma aposta en la seguretat, durant el 2021 s'ha dut a terme una aturada programada a la Unitat d'Hidrocarburs de Dow, que comprèn les instal·lacions del Cracker i Octè al polígon nord, ubicat a la Pobla de Mafumet i Perafort, amb l'objectiu, entre altres, d'impulsar la nostra estratègia de descarbonització i economia circular", destaca Ignasi Cañagueral, Director del Complex Industrial de Dow Tarragona i del Hub d'Operacions del Sud d'Europa. L'aturada, que ha tingut una durada de 88 dies i ha involucrat més de 3.400 persones, permetrà a Dow reduir les seves emissions de CO2 d'un 8% gràcies a la renovació de totes les instal·lacions elèctriques i a una nova turbina, entre altres millores tecnològiques. Durant els 1,8 milions d'hores treballades durant l'aturada, només es va produir un accident sense baixa. Es va dur a terme també aturades programades a la unitat de producció de polietilè de baixa densitat i a la planta de poliglicols, ambdues ubicades a la Canonja.

L'electricitat del Complex Industrial de Dow a Tarragona procedeix de fonts 100% renovables

En termes econòmics, Dow Chemical Ibèrica va invertir a Espanya més de 50 milions d'euros el 2021, superant d'un 36% les inversions de l'any 2020. Així mateix, el 2021 va suposar també un any clau en resultats financers per a Dow a nivell mundial, amb rècord de vendes; i un dels millors exercicis per a la Companyia a l'Estat, assolint-hi una xifra de negoci de 1.366 milions d'euros, un 43,7% més que el període anterior, i una exportació més elevada del que és habitual, que ha arribat fins al 70%.

"A Dow sempre ens preguntem què podem fer millor i com podem fer-ho. Gràcies a la resiliència, col·laboració, creativitat i innovació aportades pels nostres equips, hem sortit enfortits en un context d'incertesa i sota la pressió de la Covid-19. Les nostres unitats de producció han operat d'una manera fiable i s'han adaptat a les variacions de la demanda dels nostres productes en el mercat", destaca Jon Bilbao, Director General de Dow per a Espanya i Portugal. "Dow seguirà apostant per Espanya i Tarragona i pel sector industrial d'una manera sòlida, com ha fet fins ara. Els nostres valors -integritat, respecte per les persones i protecció del planeta- són la brúixola que guia les nostres actuacions", afegeix Jon Bilbao.

Notícies relacionades