Altavins Viticultors: garnatxes i carinyenes de la Terra Alta en la seva màxima expressió

Joan Arrufí, aquests dies a la fira Barcelona Wine Week.
Joan Carrion - joan@vinassos.cat / Batea

Fins fa pocs anys, el 33% de la superfície mundial de garnatxa blanca mundial es conreava als diferents municipis de la Terra Alta. Un percentatge de la superfície que suposava el 75% de la producció a l'Estat Espanyol i el 90% de la producció de la garnatxa blanca a Catalunya. Unes xifres que darrerament s'han modificat lleugerament perquè la plantació d'aquesta varietat s'ha incrementat en altres territoris, però que no han afectat al que s'ha anomenat com a paradís de les garnatxes al llarg dels 12 municipis que formen part de la citada DO i de les més de 6 mil hectàrees de vinya plantades.

Un dels cellers que ha experimentat una gran progressió durant els darrers anys ha estat Altavins Viticultors. Un projecte vitivinícola que va ser una realitat l'any 2001 de la mà de Joan Arrufí, tercera generació d'una família de viticultors del municipi de Batea (una població que acull 28 cellers de la seixantena que hi ha actualment inscrits a la Denominació d'Origen). En aquell any, el pare d'Arrufí estava treballant i impulsant aquest món del vi a la Terra Alta en una cooperativa formada per vuit socis. El pare es dedicava bàsicament a la comercialització del seu raïm en ampolla, garrafa i a dojo i Joan Rufí va iniciar el seu projecte personal embotellant el seu vi en 'un racó' d'aquestes instal·lacions. La seva primera anyada que va sortir al mercat va ser -com dèiem- la de 2001 amb un total de 4 mil ampolles. Eren les primeres mostres de la gamma Ilercavònia, Almodí i Tempus Domus i tot just 22 anys després la producció s'ha expandit fins a la comercialització en 33 països amb prop de 350 mil ampolles.

La primera anyada, el 2001

Quan parles sobre la filosofia del celler de Batea les línies que caracteritzen aquest projecte és "la voluntat d'elaborar vins que mostrin fonamentalment la tipicitat del territori de la Terra Alta, molt mediterranis i vins molt honestos", explica "i on les garnatxes mostren tota la seva màxima expressió i qualitat". Però en aquest viatge vitivinícola el celler ha donat des del primer moment també molta importància i protagonisme a la carinyena. "De fet, a banda de la petjada de les garnatxes, pensem que les carinyenes de la Terra Alta són i seran molt protagonistes en el futur del nostre territori. Una varietat que en bona part hem potenciat per l'impacte a les nostres vinyes del canvi climàtic, però que ens ha donat uns vins també excepcionals".

Però després d'aquestes dues dècades de vida del celler és evident que les garnatxes han tingut un paper fonamental per arribar al dia d'avui i per fer possible noves propostes vitivinícoles. Garnatxa blanca, garnatxa negra i -molt important també pel projecte Altavins Viticultors- la garnatxa peluda. En aquesta trajectòria on el celler ha passat de compartir aquell racó a la cooperativa de la qual formava part el seu pare a tenir unes modernes instal·lacions a Batea, la garnatxa peluda ha estat transcendental. "Vam ser el primer celler de l'Estat Espanyol que vam elaborar i comercialitzar una garnatxa blanca 100 x 100. Anys enrere era una varietat que passava força desapercebuda pel fet que no tenia un bon quallat, no tenia una bona floració com a conseqüència de la falta d'aigua i la peluda es barrejava amb la garnatxa negra". En aquesta mirada històrica cap al passat més immediat, va ser "determinant la possibilitat de disposat de més aigua a partir del rec assistit controlat i aquesta situació va fer possible donar una espectacular embranzida a les vinyes de garnatxa blanca i assolir aleshores la qualitat per elaborar aquest monovarietal que va suposar un punt d'inflexió als nostres cellers".

La base doncs dels vins d'Altavins Viticultors tenen com a protagonistes les garnatxes i les carinyenes si bé aquests dies han presentat una línia nova de vins donant també protagonisme a noves varietats que com ara el macabeu. "Un raïm també molt present a la Terra Alta i que creiem que cal potenciar. I ho hem volgut fer amb un monovarietal d'una vinya plantada l'any 1969 -més de 50 anys- ". Es tracta d'una línia nova que sota la marca Vinerel.les. Ara en parlem.

Els vins d'Altavins Viticultors

"Després d'aquests primers vins que van formar part de la gènesi del projecte: Ilercavònia, Almodí i Tempus Domus, i de la primera crisi econòmica dels anys 2008 i 2009, els mercats internacionals ens demanen abaixar preus, però des del celler determinem que en lloc de reduir preus, treballem en fer realitat una línia nova - més econòmica- i aleshores sorgeix l'Almodí Petit". En un primer moment es va comercialitzar un blanc i un negre i, posteriorment, es va afegir també un rosat. "Es tracta d'uns vins més joves, més frescos, sense pas per bota, però amb un raïm de molta qualitat". Tot el raïm que el celler utilitzar per elaborar els seus vins arriba de vinyes de Batea, una meitat de propietat i la resta a partir de vinyes de pagesos del municipi de Batea.

La següent línia de vins de celler està protagonitzada per la gamma Selecció amb una primera anyada que arriba al mercat l'any 2014. Una línia formada per tres vins monovarietals fets amb els "millors dels nostres raïms amb les varietats de casa nostra: la garnatxa blanca, la garnatxa peluda i la carinyena. Fem una primera selecció manual del raïm a les vinyes dels nostres millors ceps, i posteriorment fem una segona selecció un cop arriba al celler. I després cadascuna d'elles tenen una vinificació certament molt especial.

La Garnatxa Blanca és una criança en bota nova de 400 litres durant 8 mesos, la garnatxa peluda és una criança en 50% ceràmica i bota francesa 50% durant 18 mesos i després es fa el cupatge, i la carinyena s'elabora també amb pas per bota i ceràmica amb més protagonisme d'aquest darrer recipient. "Pensem que en aquest cas varietal, la ceràmica ens ajuda a tranquil·litzar-la, a domar-la una mica, a afinar-la i fer-la més elegant". En aquesta línia de vins, sempre parlem de produccions molt petites, d'unes mil ampolles per varietat".

Altavins ha estat aquests dies present a la Fira Barcelona Wine Week, on ha presentat un nou projecte. El citat Vinerel·les. "Es tracta d'una simbiosi entre el vi i el món de les aquarel·les. Una paleta de colors basada en el món del vi. Es tracta de vins de finca monovarietals". Un dels conceptes a destacar és també la seva etiqueta, protagonitzada per una fulla de llibreta esgarrada amb les notes i els apunts amb llapis del viticultor. Són vins d'autor signats pel mateix enòleg". Són cinc vins amb prop de 3000 ampolles per referència: un 100% Macabeu, una garnatxa blanca també de vinya vella, un vi brisat de garnatxa blanca (un orange wine), una garnatxa peluda (feta en bota austríaca) i, finalment una carinyena treballada en dipòsit de ciment.

Notícies relacionades