En la diversitat està la força

Andreu Manteniment multiplica clients, facturació i treballadors gràcies a la diversificació del negoci, la creació de talent i la capacitat d’adaptació

Esteve Giralt / Valls

Andreu Manteniment Industrial, empresa familiar arrelada a Valls, és un cas de llibre d'emprenedoria que toca de peus a terra i acaba volant alt. Agosarats i amb una capacitat d'adaptació a les circumstàncies econòmiques i empresarials de cada moment, han estat capaços de sostenir durant anys un creixement per sobre dels dos dígits. Dos moments claus, el 2008, després de la gran crisi financera, quan decideixen apostar pels grans projectes internacionals. Aconsegueixen llavors clients de la magnitud de Volskwagen. "Sempre hem apostat per invertir quan han anat maldades". Amb la crisi mundial provocada per la Covid, donen un altre cop de volant. Reforcen l'aposta per les energies renovables, en base a la fotovoltaica, es diversifiquen, i fan de la formació i la generació de talent un dels fonaments del creixement.

"A dia d'avui un dels problemes principals que tenim les empreses és la mancança de recursos humans, la falta de personal tècnic, que fa molt difícil créixer", raona Jordi Andreu. Conscients de la transcendència de disposar de talent, arran de la pandèmia a Andreu Manteniment Industrial van decidir multiplicar l'aposta per la formació i la generació de valor, des de dins. "Abans ens vèiem obligats a contractar treballadors de tota mena, vàlids i no vàlids. Al 2020 vam pensar que era un bon moment per fer canvis", recorda. Van canviar la jornada laboral, que ara és intensiva, de set a tres de la tarda, i van apostar pel teletreball. "Reclutem gent que es vulgui construir de baix a dalt". Capten sobretot treballadors de la formació professional dual, als instituts, i enginyers al segon i tercer curs, a la universitat. També joves entre 19 i 30 anys, a l'atur, captats a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), amb ganes de treballar però encara sense un rumb clar.

En tres anys (2020-23), s'han convertit en referent per treballadors en etapa de formació. Molts els ofereixen els serveis, truquen a la seva porta. Això els ha permès tenir una pedrera i una assegurança per seguir creixent orgànicament. "L'estratègia ha tingut un gran impacte en la nostra empresa". Engeguen molts projectes industrials que són nous i únics, que no es repetiran mai més. "Necessitem gent amb valors i talent, és fonamental saber entendre i posar en funcionament una cosa que ara mateix no existeix", alerta Andreu. Viuen en la complexitat i en els reptes constants, en la diversitat de sectors, de l'automoció a la química, passant per l'alimentació o la construcció.

També fan feines recurrents, en el manteniment de grans equips industrials. "Treballem en base a la confiança, el client ens coneix, ens agrada treballar amb empreses que sàpiguen valorar l'aposta per un proveïdor que per compromís i qualitat respondrà a les expectatives", raona.

Han desenvolupat recentment el projecte de fotovoltaica a Plàstics Espelt (Montblanc); han treballat pel Grup Nutreco a escala espanyola o per MAHLE en el disseny de noves línies de producció i el seu manteniment; per Europastry, al nord de la península ibèrica, per Gomà Camps, Clariant o Iqoxe. La llista és llarga. "Volem ser una empresa referent a Tarragona en el manteniment i les instal·lacions industrials".

Van patir les limitacions imposades per la pandèmia, amb projectes llavors a escala internacional en el món de l'automoció i l'aeronàutica, amb treballs per acabar en un món mig paralitzat. D'aquella feblesa en van fer una fortalesa. Canvis interns i d'estratègia empresarial. "Ara centrem la nostra activitat exclusivament a la província de Tarragona, volem ser referència a Tarragona i ara estem entre les tres empreses més importants del nostre sector per facturació".

Fan excepcions en treballs puntuals, per clients referents, quan necessiten traslladar línies de producció a d'altres països europeus. Però això suposa només un 10% de la seva activitat. Abans, en canvi, el 60% de les feines eren a l'estranger.

"La traca final", en paraules del seu soci fundador, ha arribat en l'últim any. Al 2022 decideixen diversificar encara més l'activitat en un entorn canviant a escala mundial. La primera aposta, la compra de l'activitat d'una empresa especialitzada en l'automatització. Això els ha permès consolidar l'àrea d'enginyeria amb la incorporació de l'equip tècnic i la gerència d'aquella companyia, amb un alt nivell d'expertesa. L'aposta ha incrementat la facturació en 600.000 euros. Un segon moviment estratègic, la compra d'una altra empresa, de Terrassa, en aquest cas especialitzada en cablejat i caixes elèctriques. Més coneixement.

Andreu Manteniment Industrial, l'empresa matriu, experta en el disseny, desenvolupament i posada en funcionament de tota mena de processos industrials, té ara un organigrama amb tres empreses diferents, amb una aposta decidida cap a la diversificació. Tot plegat sense perdre l'esperit d'empresa familiar, sense socis inversors de fora, i amb els peus sempre aferrats a terra.

PERFIL PROPI

Jordi Andreu -a la foto amb el seu equip- és el soci fundador de la companyia. Provinent de la Formació Professional, va decidir fer un gir a la carrera fa dues dècades. Aleshores era el responsable elèctric de Gomà Camps, a la Riba (Alt Camp). Va fundar la seva empresa i va engegar una aventura que mai hauria imaginat que el portaria fins on és. "Volia fer alguna cosa més que ser el responsable de manteniment, es va despertar la inquietud de treballar per mi mateix. No tenia un pla de carrera ni pensava que quasi 20 anys després seríem 90 treballadors amb una facturació de 8,5 milions", admet. Agosarat i valent, carregat d'intuïció, i amb una enorme capacitat de treballar en equip, ara és el cap visible d'Andreu Manteniment Industrial. "Volia obrir un altre camí, espavilar-me per mi mateix, i he anat avançant, com les formiguetes". Vist amb perspectiva i des de fora, ha fet alguns passos de gegant. En el gens familiars s'entén la capacitat d'emprenedoria i d'anar a contracorrent. Un avi ebenista, col·laborador de l'arquitecte Cèsar Martinell, i una generació de pagesos al darrera, al llarg de quatre segles.

Notícies relacionades