Acabar amb les jerarquies per potenciar el talent

La consultora tecnològica Basetis posa el focus en les comarques de Tarragona amb l’objectiu de sumar en la transformació digital del seu teixit productiu

Equip de Basetis oferint una xerrada sobre organitzacions evolutives a Redessa Reus.
Mònica Carrasco / Reus

El catàleg de serveis i projectes de Basetis parla de la potència de l'empresa a nivell tecnològic però, més enllà d'això, el seu model organitzatiu trenca motlles i posa a les persones i el compromís social al centre. Un sistema basat en la confiança en l'equip i en la intel·ligència distribuïda que marca la manera de fer d'una empresa en constant evolució tecnològica i humana.

Una organització basada en les persones, en la plena confiança en l'equip, transparent i amb propòsit. A Basetis no existeixen jerarquies ni despatxos, les decisions es prenen de manera conjunta, cada persona marca el seu horari i jornades de teletreball, hi ha transparència salarial i els sous es revisen un cop a l'any entre companyes. S'afavoreix la capacitat de prendre decisions i liderar per part de cada membre de l'equip i un dels factors clau és el concepte d'intel·ligència distribuïda. Creiem en la "llibertat amb responsabilitat i tenim total confiança en que la gent farà el que la creu que és millor per les seves necessitats individuals, les de l'equip i les de l'organització", diu el fundador de Basetis, Marc Castells. L'objectiu principal no és una major productivitat, és tenir una organització on "la gent se sent més completa i això genera una implicació amb l'empresa i amb la feina", assegura Castells.

Basetis arrencava l'any 2009 amb dues persones i en només dos anys ja comptaven amb un equip de quinze professionals. El creixement va ser pas a pas, especialment en serveis professionals puntuals que es treballaven directament amb el client. "Fins llavors no teníem un sentiment d'empresa però l'oportunitat d'un primer projecte important ens va portar a fer un canvi i crear un equip. "El fet de tenir a una persona en nòmina et canvia la visió completament", remarca el fundador de Basetis. En poc menys de sis anys, l'equip s'havia doblat i sumaven ja 150 persones. En aquell moment van veure que el model de jerarquia clàssica amb líders d'equips i serveis no encaixava en la manera de fer de Basetis i la peça perduda del puzzle va arribar de la mà de Frederic Laloux i el seu llibre 'Reinventing Organizations' amb el paradigma Teal; un manual de capçalera per milers d'empreses arreu del món que busca crear organitzacions més eficients i on es potencia el talent. Les organitzacions Teal es sustenten en tres pilars:  autogestió, completesa i propòsit evolutiui Castells defineix com una "sort" haver-se creuat amb el llibre de Laloux. "Era com ens agradava treballar perquè implicava elements molt rellevants com la confiança. No ens agrada el control i apostem per la facilitació i l'acompanyament. És un horitzó, sempre et falten coses i has d'anar adaptant-ho a la realitat de l'empresa", explica.

La tecnològica s'esforça en que aquesta cultura empresarial no quedi en un simple eslògan, a Basetis es practica i un exemple n'és la seva aposta per les comarques de Tarragona. Aleix Farràs, impulsor de l'equip de Basetis en aquesta zona explica que la proposta sorgeix des dels professionals del territori: "Vam començar per entrar al TIC Sud i estem coneixent projectes molt interessants com el HubFoodTech&Nutrition. Veiem un gran potencial en el sector petroquímic, nuclear i agraolimentari i creiem que podem aportar molt a tots els sectors productius de Tarragona amb projectes relacionats amb Intel·ligència Artificial i Ciberseguretat, per exemple". L'opció d'obrir oficines a Tarragona està sobre la taula i evolucionarà en funció de les necessitats dels projectes i l'equip, "com tot a Basetis".

Empresa i negoci es confonen amb facilitat i Marc Castells no dubta en aquest aspecte. "Som una empresa però no tenim una visió extremadament capitalista, un negoci és per guanyar diners i nosaltres creiem que una empresa és molt més que això, és un lloc on aportar valor a la societat".

Creixement sostingut

Basetis compta actualment amb un equip de 384 persones i al 2022 van assolir la xifra rècord de facturació de 16,5 milions d'euros. Les seves oficines centrals són a l'edifici de La Pedrera de Barcelona i són una de les majors organitzacions en aplicar el model Teal al nostre país.

Notícies relacionades