El CAT construirà amb Endesa dues plantes solars per autoconsum

S’ubicaran a les instal·lacions de Tarragona i l’Ampolla i cobriran un 10% de les necessitats energètiques del Consorci d’Aigües

Redacció / L'Ampolla

Endesa X, la filial de serveis energètics d'Endesa, serà l'encarregada de construir i posar en marxa dues plantes solars fotovoltaiques pel Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) després d'haver resultat l'adjudicatària de la licitació pública. Amb una potència de 4,7 MWp i més de 8.500 mòduls fotovoltaics repartits entre les seves instal·lacions centrals (a Tarragona) i l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP, a l'Ampolla), l'aposta per l'autoconsum solar permetrà a l'ens autoproduir un 10% de l'energia que necessita per a totes les fases del procés del cicle urbà de l'aigua, el qual permet a distribuir aigua potable en alta a 69 ajuntaments i 25 indústries consorciades.

La instal·lació de plaques solars, permetrà generar cada any al voltant de 6.800 MWh, la qual cosa evitarà l'emissió a l'atmosfera de 1.700 tones de CO2 anuals, l'equivalent a la capacitat d'absorció de més de 10.200 arbres. D'aquesta manera, el Consorci d'Aigües de Tarragona continua reforçant una de les principals línies estratègiques d'actuació de l'organització, basada en la sostenibilitat i el compromís amb el medi ambient.

A la signatura del contracte realitzada avui entre el CAT i Endesa X, el president del Consorci, Joan Alginet, ha destacat que "estem molt orgullosos d'assumir un paper actiu en la lluita contra el canvi climàtic, les entitats que gestionem un recurs escàs i tan preuat com l'aigua tenim una major responsabilitat a l'hora de desenvolupar la nostra activitat. Aquest contracte va un pas més enllà, el CAT a hores d'ara ja té contractada el 100% de l'energia provinent de fonts renovables, ara, a més amb aquest acord autoproduirem el 10% de l'energia necessària per a cobrir la demanda energètica de tota l'activitat del CAT, contribuint així a la disminució de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i a la protecció del medi ambient."

Per la seva banda, el director d'administracions públiques d'Endesa X, Juan Garrigosa, ha afegit que "aquest tipus de solucions d'autoconsum que ofereix Endesa X són una alternativa molt viable per tal de que les entitats públiques puguin fer el seu procés de descarbonització sense esforços econòmics extres i amb un resultat considerable en la disminució de l'empremta ecològica i en la seva factura de consum energètic. Per això, Endesa X ofereix tot el seu coneixement del sector energètic, la tecnologia més puntera i l'acompanyament d'una companyia sòlida que garanteix un resultat d'èxit per acompanyar aquest tipus d'entitat en el seu camí cap a la sostenibilitat".

La inversió prevista és de 5,6 milions d'euros, però gràcies al model de finançament amb la que treballa Endesa X, el Consorci d'Aigües de Tarragona no haurà de fer cap inversió inicial, de manera que serà la companyia qui assumirà el cost de la instal·lació de les dues plantes. En aquesta modalitat de contracte, s'estableix un preu fixe associat a l'energia produïda per les instal·lacions d'autoconsum i s'estipula que Endesa X serà l'encarregada de l'operació, manteniment  i explotació de la infraestructura durant els 10 anys de duració del contracte.

El subministrament energètic, també amb Endesa

Per a poder cobrir la resta de l'energia que el CAT necessita per a desenvolupar la seva activitat i seguir subministrant aigua potable a més d'una seixantena de municipis i una vintena d'indústries, l'ens compta amb un acord amb Endesa Energia, la comercialitzadora del grup Endesa. Es tracta d'un contracte a 5 anys que va començar al gener de l'any passat i que compta amb Garanties d'Origen Renovable, de manera que a dia d'avui els 59 GWh de consum anual del Consorci d'Aigües de Tarragona ja són 100% energia verda. Amb la instal·lació de les dues plantes solars fotovoltaiques, es reforça l'aposta per la descarbonització.

Notícies relacionades