Dow inaugura un túnel de bufat pioner

La instal·lació aplica les noves tecnologies per impedir la pèrdua de pèl·lets dels camions cisterna

Redacció / La Canonja

Dow ha inaugurat a les seves instal·lacions del Complex Sud ubicades a la Canonja el seu nou túnel de bufat que assegura els camions cisterna contra la pèrdua de pèl·lets, donant suport així al seu compromís amb el programa global OCS. D'aquesta manera, la companyia ha invertit en les noves tecnologies i desenvolupaments per crear un túnel de bufat únic per les seves característiques, com un pas més en el seu objectiu de protegir el medi ambient i evitar-ne la presència de micro plàstics.

"El funcionament del Túnel de Bufat es divideix en 3 fases: una primera en què el camió hi entra i se li bufa el sostre i els laterals, deixant caure al terra tots els pèl·lets; una segona en la qual el terra és escombrat amb aire, arrossegant els pèl·lets fins a un canal perimetral de recollida; i, finalment, la tercera fase en què aquests pèl·lets són conduïts mitjançant un escombrat d'aigua automàtic fins a una arqueta de recollida. La quantitat i temps d'aire i aigua requerits podran ser ajustats en tot moment, ja sigui a partir de la freqüència de pas de camions o de les condicions climatològiques", ha explicat Ignasi Cañagueral, Director del Complex Industrial de Dow a Tarragona.

L'objectiu és clar: evitar que ni un sol pèl·let pugui ser alliberat al medi ambient. El Túnel de Bufat busca, d'una banda, evitar la pèrdua d'aquests pèl·lets i, d'una altra banda, contenir-los perquè aquests puguin ser reciclats. Degut al seu diàmetre petit i pes lleuger, aquests pèl·lets poden ser arrossegats amb facilitat per corrents d'aire. Per això, el túnel encapsula la cisterna per aplicar, d'una manera localitzada, diferents corrents d'aire amb l'objectiu de retirar tots aquests pèl·lets i permetre als camions cisterna sortir del centre totalment nets. El projecte, que ha necessitat de 2 anys per al seu desenvolupament i construcció, està en funcionament des d'avui.

Operation Clean Sweep® (OCS) és una iniciativa mundial de la indústria dels plàstics per evitar l'emissió al medi ambient de partícules de plàstic que pot produir-se de manera involuntària en qualsevol de les etapes de la cadena de valor dels plàstics: producció, manipulació, transport, transformació i reciclatge.

"OCS és un programa voluntari per a la gestió responsable, amb la finalitat d'ajudar que en totes les operacions en les quals es manipuli residu de plàstic, s'hi apliquin unes bones pràctiques de neteja i control del mateix, i aconseguir això que no hi hagi fuites al medi ambient. Des de Dow, ens vam adherir l'any 2014, tot i que anteriorment ja desenvolupàvem activitats i projectes per a la contenció i reducció de pèl·lets al medi ambient. De fet, la nostra ambició és continuar evolucionant i millorant a mesura que les noves tecnologies ho permetin amb la màxima d'involucrar també a tota la cadena de valor", ha expressat Jesús García, Site Logistics Operations Leader.

Notícies relacionades