El CAT aprova el pressupost per al 2024

L’Assemblea General del Consorci d’Aigües de Tarragona dona llum verda a les noves tarifes que s’incrementaran lleugerament després d’un any congelades

Redacció / L'Ampolla

Aquest dimarts 24 d'octubre s'ha celebrat l'Assemblea General del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) a l'Ampolla en què els consorciats han aprovat el pressupost per al 2024 per un import global de 47.451.599 euros.

La tarifa mitjana resultant és de 0,5470 €/m3, respecte als 0,5354 €/mprevistos per a l'any en curs. Una xifra que, tot i suposar un lleuger increment de poc més del 2%, es troba encara notablement per sota de la inflació vigent i estimada fins a finals d'any. En aquest sentit, el President del Consorci d'Aigües de Tarragona, Joan Alginet, recorda que "l'any passat vam congelar les tarifes. Enguany, l'increment generalitzat de costos ens porta a aplicar aquest canvi a l'alça amb l'únic objectiu de continuar oferint una aigua de qualitat excel·lent als nostres consorciats".

La proposta pressupostària aprovada preveu un consum total de 76,5 hm3, un lleuger descens en comparació als 77,7 hmque es podrien acabar consumint enguany. Es tracta, doncs, d'un consum global de 2,4 m3/segon, una captació allunyada dels 4 m3/segon que permet el marc legal.

L'estabilització del cost de l'energia s'ha traduït en un estalvi de més d'un milió d'euros de la despesa variable d'explotació. Un capítol en què també destaca l'increment de la partida destinada a CO2. L'any vinent  s'invertiran uns 70.000€ més en aquest reactiu que permet regular el pH de l'aigua als paràmetres òptims ara que aquests es troben a uns nivells especialment alts a causa, principalment, de la sequera generalitzada. D'aquesta manera el Consorci assegura l'òptima qualitat dels recursos hídrics que distribuirà durant l'any vinent arreu de la demarcació de Tarragona.

El CAT desenvoluparà una quarantena de projectes de seguretat i modernització dels seus equipaments

L'Assemblea General d'aquest mes d'octubre ha servit, també, per aprovar el Pla d'Obres, Instal·lacions i Serveis del 2024. El document inclou més d'una quarantena d'accions que requeriran un volum d'inversió de 14,11MEUR.

La construcció d'una nau d'emmagatzematge de materials gran volum a la planta potabilitzadora del Consorci a l'Ampolla serà el projecte que més recursos econòmics requerirà durant l'any vinent, amb una partida prevista de 2,5MEUR. Una quantitat a la qual s'hi ha de sumar gairebé 600.000 euros per a l'adquisició d'uns innovadors sensors que permetran optimitzar l'energia necessària per a la captació d'aigua del riu. En total, el CAT destinarà 5,8MEUR a ampliar i actualitzar les seves instal·lacions de l'Ampolla.

Així mateix, destaquen els 850.000 euros que serviran per reforçar i incrementar la protecció dels dos sifons que creuen l'Ebre a l'altura de Campredó, i els 630.000 euros reservats per a l'assistència tècnica del projecte d'obres dels dipòsits reguladors de Vila-seca nord i Cunit nord.

En termes globals, les futures actuacions en matèria de garantia i seguretat del CAT concentren gairebé 6MEUR. Més enllà d'aquestes, el Consorci d'Aigües de Tarragona destinarà prop de 4MEUR a donar continuïtat al procés de digitalització de la seva xarxa d'infraestructures i equipaments.

Per al President del CAT, Joan Alginet, els projectes plantejats al Pla d'Obres són "inversions que demostren que al CAT tenim la voluntat de continuar sent capdavanters en matèria de gestió intel·ligent d'aigües a escala nacional i, a més, treballem amb la mirada posada en el futur per mantenir-nos com a pioners en el nostre sector".

Tots aquests projectes són accions de caràcter pluriennal que es començaran a executar o desenvolupar durant els pròxims mesos.

Notícies relacionades