Repsol invertirà 150 MEUR en la parada de la planta de química derivada que durarà 52 dies

La companyia canviarà elements productius que li permetran millorar en eficiència energètica i reduir emissions

Redacció / Tarragona

Repsol invertirà 150 MEUR en la parada de la planta de química derivada, que arrencarà el pròxim 15 de gener i durarà 52 dies. A nivell pressupostari, és la més gran de la història de l'empresa a Tarragona, i comportarà 50 MEUR en manteniment i 100 MEUR en inversions, principalment en matèria de seguretat, eficiència i infraestructures.

Entre els elements que es canviaran hi ha la punta de la torxa d'estirè, que segons han explicat els responsables del complex industrial tindrà un nou disseny que li permetrà reduir la injecció de vapor necessària, fet que comportarà una menor emissió de CO2, així com una flama més petita i menys sorolls i vibracions. A la parada hi treballaran de mitjana 1.300 persones diàries, amb puntes de 2.300.

L'aturada pluriennal de manteniment de les unitats d'OPSM (Òxid de Propilè/Estirè Monòver) i derivats (poliols polimèrics, poliols flexibles i glicols) dins l'àrea de química derivada començarà el 15 de gener. Els treballadors que hi participin hi destinaran conjuntament fins a 600.000 hores. El director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, ha destacat que fins a 140 persones es dedicaran exclusivament a tasques de prevenció "per garantir que no es produeixi cap accident".

Entre les inversions, la més quantiosa és la de les millores a la planta d'OPSM, que inclou un tercer reactor que farà "més eficient el procés" perquè "es generaran menys subproductes de menys qualitat", ha apuntat Josep Maria Montserrat, director de fiabilitat i manteniment. Això permetrà incrementar la producció d'òxid de propilè i reduir les emissions. S'hi destinaran 44 MEUR.

La reducció de les emissions és un dels elements que ha destacat Sancho, que ha recordat el "compromís" de la companyia per arribar al 2050 a la neutralitat de CO2. Una de les fites que s'han marcat és reduir un 28% les emissions de CO2 de cara el 2030. Un objectiu que en part s'assoliria amb les millores previstes en aquesta parada, per les quals es deixaran d'enviar 104.000 tones de CO2 a l'atmosfera. En part aquesta disminució s'aconseguirà perquè alguns equips deixaran de funcionar amb vapor i seran elèctrics.

Notícies relacionades