Vuit empreses del Camp de Tarragona reben 1,7 MEUR d’ajuts per a noves inversions industrials

El conseller d’Empresa, Roger Torrent, confia que els diners permetin mobilitzar 9,4 milions i crear o consolidar més de 400 llocs de feina

Redacció / Reus

Vuit empreses del Camp de Tarragona s'han beneficiat d'1,7 milions d'euros dels ajuts concedits pel Departament d'Empresa i Treball per a noves inversions industrials. Una quantia que permetrà mobilitzar una inversió total de 9,4 milions d'euros, la consolidació de 356 llocs de treball i la creació de 89 de nous. El conseller Roger Torrent ho ha anunciat coincidint amb la visita a Reus d'Indústries Preciber, una de les empreses beneficiàries i que preveu doblar la seva capacitat productiva amb una inversió de 7 milions d'euros, dels quals 500.000 provenen dels ajuts. Paral·lelament, Torrent ha reafirmat les paraules de la consellera Mas sobre la cogovernança dels fons europeus i confia que abans del 2026 es desplegui un PERTE territorial.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha visitat aquest dimecres les instal·lacions d'Indústries Preciber a Reus i d'Esinsa a Tarragona. Es tracta de dues de les empreses del Camp de Tarragona que s'han beneficiat dels ajuts industrials per a projectes d'inversions productives que millorin la competitivitat, l'impacte en el grau de sostenibilitat ambiental i la digitalització.

Per a Torrent, ambdues empreses esdevenen "projectes clau" en la reindustrialització de Catalunya i exemples del que pretenia el Govern amb la línia d'ajuts a la indústria "més gran de la història de la Generalitat de Catalunya". "Vam començar amb una partida de 10 milions d'euros, però l'allau de peticions ha fet que s'arribi als 46 milions d'euros", ha recordat Torrent.

Els projectes de Preciber i Esinsa

En el cas d'Indústries Preciber, que han rebut 500.000 euros d'aquesta línia d'ajuts, la previsió és doblar la seva capacitat productiva en els pròxims anys. Per fer-ho, necessiten ampliar la superfície productiva amb una nova nau i la urbanització del sector, ja que els terrenys en què es troba l'empresa reusenca "són industrials, però no estan urbanitzats", segons ha detallat el soci i director tècnic, Xavier Casas, qui espera que els treballs comencin "de forma imminent", una vegada tinguin els permisos per part de l'Ajuntament de Reus. Aquesta ampliació, que compta amb una inversió total de 7 milions d'euros, també contempla la creació de 26 llocs de treball.

D'altra banda, el projecte d'inversió d'Esinsa consisteix a impulsar el creixement de la societat fent el salt de distribuïdor a fabricant. Aquesta inversió estè focalitzada principalment en la substitució de la maquinària ja obsoleta i la incorporació de noves línies de producció "que faran que l'empresa sigui més competitiva i puntera en tecnologia", segons han detallat fons del Departament. La inversió global és de més de 2 milions d'euros, dels quals 114.922 euros provenen de la línia d'ajuts.

Fons europeus i PERTE territorial

Preguntat per les declaracions que la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha fet aquesta setmana, en què ha denunciat que el 72% dels fons europeus industrials "han quedat deserts", al mateix temps que insistia en la creació d'un PERTE territorial, Torrent ha compartit les afirmacions de Mas i ha exigit una cogovernança dels fons europeus.

"Sempre li hem dit al govern espanyol que volem coparticipar en la definició i l'execució dels fons europeus", ha afirmat Torrent, qui ha defensat que el Govern de la Generalitat és "qui coneix els projectes de futur que realment són essencials i estratègics per a l'economia de Catalunya i del conjunt d'Europa".

Torrent considera que les xifres d'execució i de com han evolucionat els fons europeus "els donen la raó" i, per tant, confia que abans del 2026 es pugui desplegar un PERTE territorial.

Notícies relacionades