L’impacte de l’activitat de firaReus Events en l’economia del territori assoleix els 24,5 milions d’euros durant 2023

firaReus Events ha fet públics els resultats d’un estudi que mesura la seva activitat econòmica en la ciutat de Reus i la resta del territori durant l’any 2023

Redacció / Reus

firaReus va acollir durant el 2023 un 25% més d'actes que l'any anterior, el que comporta 147 actes amb un total de més de 120.000 assistents i una ocupació de 134 dies. L'activitat firal la concentren les dues fires pròpies, Saló de la Moto i exproReus, i 4 fires externes, ExpoFira Km0, Gran Fondo La Mussara-Expobike, Aicrag i el Parc de Nadal. A més, les instal·lacions de firaReus també van acollir 4 grans congressos, entre els quals hi trobem el 8è curs de Pediatria Pràctica i el 1r Congrés Català del Dolor. 

Pel que fa a exproReus, la principal fira pròpia organitzada per firaReus Events, va generar 14,3 M de € d'impacte directe i 2,6 M de € a posteriori, en total 16,9 M de €, segons un estudi realitzat per Gabinet Ceres. El document també recull la millora de les valoracions de les empreses i la recuperació de molts indicadors, fins a situar-se en dades de  prepandèmia. 

Pel que fa al perfil de les empreses que han participat en aquesta fira, els expositors consultats pertanyen principalment al sector de la llar (26%) o de l'automoció (23%). A certa distància, trobem sectors com l'alimentació o les noves tecnologies.  

Els expositors enquestats coincideixen en el fet que la utilitat de la fira en l'àmbit comercial és elevada: 8 de cada 10 expositors consultats han fet contactes i venda. Amb aquestes dades de retorn, el 80% afirma que de segur o molt probablement repetirà en la propera edició i el 73% dels enquestats recomana la presència en aquesta fira. La nota global que donen els expositors a exproReus és de notable.

Segons el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges "aquestes dades posen de relleu que la utilitat de la fira exproReus a nivell comercial és elevada. La multisectorial continua sent una eina útil al servei de les empreses i genera un impacte positiu més enllà dels dies de fira, amb vendes que es concreten durant els sis mesos posteriors a la seva celebració." 

A la xifra d'impacte econòmic d'exproReus, s'hi afegeix també la de l'altre gran fira interna que es va dur a terme a les instal·lacions de firaReus Events,  el Saló de la Moto amb 665.500 € de volum de negoci. 

L'any passat firaReus també va acollir 2 fires externes: l'Expofira Km 0, organitzada per NIMA Grup d'Automoció i que fa superar els 5 M de € en vendes. I, en segon lloc, la Cursa Cicloturista La Mussara, amb la part expositiva de l'EXPOBIKE que, segons els organitzadors, va tenir un impacte de 2 M de €. 

Previsions per 2024 

De cara a aquest any, firaReus preveu superar aquestes dades. Una projecció basada en la programació de 5 fires externes, la majoria de caire professional, com ara Turismarket o la impulsada per l'empresa d'alimentació Congelats Romero. Aquestes dues fires estan vinculades al sector de l'hostaleria i restauració, que és un àmbit estratègic per la ciutat i pel territori, vinculat a l'activitat del Hub Foodtech & Nutritition. 

Així mateix, en paraules de Josep Baiges, "estem treballant per impulsar noves fires i esdeveniments, vinculats a sectors i eixos estratègics, com ara sostenibilitat, art, logística i talent, que anirem presentant a mesura que els tanquem". 

En el que portem d'any, firaReus ja ha acollit 30 esdeveniments entre els quals destaquen l'Assemblea General del Grup Unió, el workshop del grup Tecnatox de la URV, el monòleg d'El Monaguillo o la First Lego League, per la que van passar un miler d'infants del territori. 

La roda de premsa també ha servit per presentar als nous representants de la Cambra a firaReus fruit de la històrica col·laboració que la corporació ha mantingut amb l'Ajuntament de Reus per procurar pel lligam publicoprivat a l'hora de fixar l'estratègia de captació de fires i congressos. En aquesta legislatura seran Tània Piqué i Paco Lari, membres del Comitè Executiu de la Cambra, els encarregats de representar la corporació en aquest àmbit.

Notícies relacionades