L’Eix Cívic vertebrarà el Salou del futur

Incorporarà noves zones verdes i espais per a la ciutadania, a més de serveis i equipaments que transformaran el centre de la capital de la Costa Daurada

Redacció / Salou

L'Eix Cívic convertirà Salou en una ciutat més amable, acollidora i sostenible. Es tracta d'una iniciativa ambiciosa que promet canviar la fisonomia urbana i la vida comunitària, vertebrant i cohesionant el municipi; amb més zones verdes, serveis, equipaments i espais cívics. L'Ajuntament vol el màxim consens per tal que aquest bulevard estigui ben dotat de serveis i infraestructures, que milloraran la qualitat de vida de les persones i el futur de la capital de la Costa Daurada. Per aquest motiu, es va impulsar un procés de participació ciutadana, en el que els residents han pogut aportar les seves opinions i suggeriments respecte al futur de l'Eix Cívic.

Una de les prioritats de l'àrea, que compta amb més d'un 80% de zona lliure d'edificació, és el compromís amb el medi ambient. S'espera que la creació d'àrees verdes, jardins, serveis, centres cívics i espais oberts millori, significativament, la qualitat de vida dels ciutadans, creant nous espais d'interacció veïnal, el passeig o diverses activitats. .

Un altre component clau d'aquest projecte és l'enfocament en l'habitatge social, per oferir una nova oportunitat per a joves que busquen el primer habitatge a preus assequibles.

L'impacte més significatiu serà la transformació en el teixit urbà de Salou, promovent una major cohesió i integració dins de la ciutat. L'Eix Cívic també portarà una millora substancial en la mobilitat urbana, eliminant les barreres físiques creades, anteriorment, per les vies del tren. Això promou un entorn més amigable i accessible per als ciutadans i fomenta l'ús del transport públic i els desplaçaments a peu, en detriment de l'ús del vehicle privat.

Amb aquest projecte, en evolució constant, Salou es posa a l'avantguarda de la planificació urbana moderna. L'Eix Cívic serveix com a model per a altres ciutats que busquen millorar la qualitat de vida dels seus habitants, integrant sostenibilitat, mobilitat millorada i cohesió social. Amb una estimació inicial d'inversió d'uns 9,5 milions d'euros en la seva urbanització, l'Eix Cívic representa una aposta significativa i transformadora de Salou.

Nous equipaments

Entre els elements clau del projecte, es troba la creació d'un centre cultural polivalent, amb nova biblioteca, Escola Oficial d'Idiomes i centre d'interpretació històrica. Aquests equipaments representen un important avanç en els serveis educacionals i culturals de la ciutat, proporcionant recursos valuosos per al desenvolupament personal i comunitari.

L'Eix Cívic de Salou s'erigeix com un exemple de planificació urbana, responsable i visionària. A través d'aquest projecte, Salou no només millorarà la vida quotidiana dels seus residents, sinó que també es convertirà en un model per a altres ciutats que busquen renovar i millorar els seus espais urbans de manera sostenible i inclusiva.

Les obres de la segona fase de l'avinguda Carles Buïgas, des del carrer Murillo fins al carrer Torremolinos, van a bon ritme. Actualment, estan culminant tota la part hidràulica, és a dir, la recollida de les aigües pluvials, amb els corresponents col·lectors. Un cop finalitzada aquesta etapa, s'iniciarà la fase d'urbanització. Recordem que les obres es van iniciar al novembre de 2023.

Continua la peatonalització de Carles Buïgas 

L'alcalde Pere Granados defineix les obres de Carles Buïgas com de "gran projecte, amb el què volem millorar la qualitat de vida de les persones, residents i visitants, donant-los-hi més espai, a més de revitalitzar el comerç local". El principal objectiu és transformar una de les principals artèries de la ciutat, en ple cor de la zona turística, millorar-ne la infraestructura viària i l'entorn urbà. Els beneficis per als vianants seran notables, ja que es reduirà l'impacte de la circulació, amb espai per al transport públic, aparcaments als edificis de la zona i accés de vehicles, a través d'encreuaments semaforitzats. 

La segona fase de Carles Buïgas té un pressupost total de 4,58 milions d'euros i és finançada a través del 'Fons de Recuperació Next Generation EU'. Forma part del "Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions (PSTD). Aquesta part de l'avinguda té 800 metres de longitud i enllaçarà amb la primera part, que fa 600 metres. Es preveu que l'obra estigui finalitzada a finals de 2024.

Es faran els possibles per minimitzar les molèsties generades per les obres durant l'estiu, sobretot a les zones hoteleres.

Places i parcs més sostenibles

Salou treballa en la transformació d'11 places i parcs, amb actuacions de renaturalització i implantació de sistemes i elements que converteixin els espais en autèntics refugis climàtics i ombracles. No es tracta, tan sols, d'una simple renovació urbana, sinó d'una remodelació d'espais per adaptar-los als reptes de la transició verda i els criteris de sostenibilitat. 

Segons l'alcalde Pere Granados, aquesta renovació urbana "suposa una manifestació del compromís del Govern municipal de Salou amb la lluita contra els efectes del canvi climàtic i la qualitat de vida de residents i visitants". El projecte de transformació de les 11 places i parcs, que té un pressupost de 2.259.076 €, ha estat redactat pels Serveis Tècnics Municipals i ha rebut finançament dels Fons Next Generation. 

El primer grup de places inclou la Província, la Pau, Andalusia, Sant Jordi, i el Parc de Manel Albinyana. El segon grup incorpora la plaça Corona d'Aragó, cala Crancs, la Sardana, Louis Braille, i els parcs de les Pedreres i del Mirador.

Futur aspecte de la plaça de la Pau, que tindrà una escultura de l'artista Béatrice Bizot. 

Notícies relacionades