Jugar per guanyar

La tecnològica 3fera és la creadora dels jocs World Challenge Game i Cukies World

Mònica Carrasco / Reus

Innovació, compromís i capacitat d'adaptació són alguns dels ingredients de l'èxit de 3fera. A punt de complir vint anys de trajectòria l'empresa tarragonina es troba enfocada en el gaming, el blockchain i la Intel·ligència Artificial. En poques setmanes llençaran al mercat andorrà Mercachat, un nou sistema de missatgeria amb assistent virtual centrat en el comerç i els serveis.

Prop de 5.000 usuaris arreu del món exploren ja les illes de l'Arxipèlag Infinit, hi cultiven les terres, recullen aliments i recursos, fabriquen eines, aconsegueixen noves habilitats i completen a diari missions i aventures diferents en la pell dels Cukies. Tot això passa dins l'univers Cukies World, un joc creat per l'empresa tecnològica tarragonina 3fera molt ambiciós a nivell de gaming on intervenen diferents tecnologies i professionals especialitzats per aconseguir una experiència immersiva i única per l'usuari. El modelatge 3D s'utilitza per dissenyar personatges, espais i objectes, un equip d'art està càrrec d'efectes visuals, la banda sonora o els escenaris i els expert en programació asseguren la funcionalitat del joc. El disseny web garanteix la presència en línia i l'accessibilitat del joc i el blockchain permet crear un món virtual on els jugadors i jugadores poden atresorar i comercialitzar actius digitals de manera segura.

És precisament en l'ús de la tecnologia blockchain on trobem una de les claus que han permès a 3fera diferenciar-se i situar-se com a empresa capdavantera en aquest àmbit. "Per què al sector del gaming li agrada tant la tecnologia blockchain? Perquè introdueixes la possibilitat de digitalitzar qualsevol objecte del món físic i de posseir actius digitals dins els jocs", explica Fran Gómez, CEO i cofundador de 3fera.

A dia d'avui el blockchain està canviant el paradigma de com s'aconsegueix finançament de projectes i el món dels jocs en línia ha revolucionat els conceptes de jugar per guanyar i jugar per aprendre. De fet, Cukies World ha portat a 3fera altres grans projectes com el World Challenge Game, un joc de taula educatiu que han aconseguit dur al món en línia i que s'ha convertit en el primer d'aquest tipus que incorpora tecnologia blockchain permetent obtenir un NFT en comprar el joc. "L'usuari tradicional d'un joc de taula no tindria cap tipus de connexió amb la tecnologia blockchain i nosaltres fem de pont perquè s'hi introdueixi", remarca Gómez.

Jaume Sabater, cofundador de 3fera, assegura que "empreses amb afany d'innovació en aquest sector busquen desenvolupadores de projectes per adaptar projectes convencionals a aquestes tecnologies". És aquí apareix un segon element clau en la història i manera de ser i fer de l'empresa, que els converteix en més que una mera desenvolupadora. "Ens vam adonar de que la gran majoria de clients requerien de serveis que no acaben elaborant un producte i entregant-lo, per això ens centrem en projectes propis i ens involucrem en alguns a nivell societari. Hi ha més risc però el benefici por ser major i aquesta ha estat una de les fórmules de l'èxit", manté Fran Gómez.

La tercera de les claus de l'èxit de 3fera rau en la capacitat d'adaptació d'un equip petit, àgil i expert que treballa amb clients d'àmbits molt diferents i arreu del món. En aquest sentit, destaquen que els ha estat més fàcil créixer i treballar en el mercat internacional i certa reticència a la innovació en alguns sectors. Per Jaume Sabater, cofundador de 3fera, hi ha cert "conservadorisme i immobilisme" que cal deixar de banda i apunta a que per avançar a nivell d'innovació al territori i al país "cal tenir una mentalitat més oberta i afavorir l'atracció d'inversions en el sector tecnològic".

A punt de celebrar els 20 anys des de la seva fundació, aquest 2024 mantenen l'aposta per la línia de negoci enfocada en el gaming, el blockchain i la Intel·ligència Artificial. Precisament en aquest àmbit estan a punt de llençar al mercat el projecte Mercachat, una eina de missatgeria que permetrà als usuaris contactar amb empreses i comerços. L'usuari definirà allò que busca a través de les preguntes d'un assistent virtual, que li oferirà la resposta i contacte del comerç cercant a la base de dades del sistema. El projecte pilot està en marxa a Andorra i el servei d'assistent de compres serà accessible per qualsevol usuari abans d'aquest estiu. Tot i que a l'horitzó de 3fera hi ha consolidar els projectes en marxa i fer-los créixer, continuen treballant per aplicar aquestes tecnologies a altres sectors amb gran potencial com el turístic. Les eines existeixen i el repte per 3fera és convertir la idea i escalar el procés.

Notícies relacionades