El CAT, premiat amb el Sustainability Excellence Award

La multinacional Xylem reconeix el sistema de monitoratge en continu amb fibra òptica de la canonada principal del Consorci d’Aigües de Tarragona

Redacció / L'Ampolla

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) ha estat reconegut com a líder en la gestió de l'aigua per Xylem. La multinacional ha atorgat al Consorci el Premi a l'Excel·lència en Sostenibilitat (Sustainability Excellence Award) que reconeix els operadors d'aigua que utilitzen tecnologies de manera innovadora per resoldre reptes i avançar en matèria de sostenibilitat. Així s'ha donat a conèixer aquest 22 d'abril, en el marc del Dia Internacional de la Terra.

Concretament, els responsables de Xylem, empresa que opera en més de 150 països arreu del món, han volgut reconèixer el projecte de desplegament de fibra òptica a través dels 85 quilòmetres de la canonada principal del CAT. L'ens va impulsar aquesta eina pionera entre els anys 2020 i 2023 amb una inversió global de 8,3 milions d'euros amb l'objectiu d'evitar i reduir la possibilitat de registrar incidents en la canonada principal del Consorci entre Campredó (punt de captació) i la ciutat de Tarragona.

Després d'una fallada de la infraestructura el 2020, el Consorci va desplegar un bessó digital avançat per disposar d'un seguiment en directe de la seva canonada, racionalitzar el manteniment preventiu i reduir notablement els costos operatius. L'enfocament transformador de la gestió d'actius ha permès al CAT minimitzar les ruptures i les fuites de canonades, reduint el consum d'aigua, d'energia i les emissions de gasos contaminants. "El bessó digital està ajudant a millorar el servei als nostres consorciats i donant suport als nostres objectius de sostenibilitat. A principis del 2023 vam evitar una ruptura que hauria tingut importants conseqüències i, per tant, aquella experiència ja ens permet afirmar que aquesta inversió ens ofereix molta més garantia de subministrament als nostres consorciats", ha destacat Joan Alginet, President del CAT. Alhora, Alginet ha volgut subratllar que "aquest reconeixement internacional té un valor especial perquè és fruit de l'actitud resilient del Consorci. Vam impulsar aquest projecte després d'un important esdeveniment advers. D'allò en vam aprendre i n'hem volgut sortir reforçats".

Per la seva banda, Austin Alexander, vicepresident de Sostenibilitat i Impacte Social de Xylem, ha assegurat que "organitzacions pioneres com el CAT han establert l'estàndard de qualitat per a la gestió de l'aigua amb estratègies tecnològiques innovadores que permeten a les seves organitzacions optimitzar recursos i millorar en sostenibilitat".

Celebrats anualment, els Premis a l'Excel·lència en Sostenibilitat reconeixen els gestors de l'aigua que aposten per l'ús de tecnologies noves o existents de manera innovadora i sostenible, així com organitzacions que han fet avenços significatius en l'eficiència energètica i hidràulica. Els responsables del Consorci d'Aigües de Tarragona recolliran el guardó en una gala de lliurament que se celebrarà el pròxim 14 de maig a Munich (Alemanya).

Notícies relacionades