Repsol instal·la 17 biòtops més per regenerar la fauna i flora marines a la Costa Daurada

La campanya va començar el 2012 i ja s’han instal·lat més d’un centenar de boies ecològiques

Repsol promou la instal·lació de boies ecològiques a la Costa Daurada. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Altafulla

Repsol promou un any més l'abalisament ecològic de les platges de la costa tarragonina i ha instal·lat 17 nous biòtops artificials, 10 a Tarragona i 7 a Altafulla. Amb aquests, ja en són 103 els biòtops submergits a aquestes platges des que es van instal·lar els primers, l'any 2012. Les noves boies ecològiques, que limiten la zona reservada al bany en alguns municipis de la costa tarragonina, s’han presentat a Altafulla en un acte presidit per l'alcalde de la localitat, Fèlix Alonso; el responsable de comunicació de Repsol a Tarragona, Josep Bertran; i el creador de les boies ecològiques, Miquel Rota.

Els municipis que utilitzen aquest sistema d'abalisament ecològic de les platges són Torredembarra (amb 32 biòtops instal·lats), l’Ametlla de Mar (11), Altafulla (28), Salou (8), Tarragona (19) i l'Hospitalet de l'Infant (5). Els biòtops artificials són grans peces d'obra i pedra fetes amb un ciment natural d'alta durabilitat que atreuen la flora i la fauna marines i fan que es formi un escull. Tenen una alçada d'entre 1,5 i 2 metres i la seva amplada acostuma a ser d'un metre i mig, mentre que el seu pes és d'entre 1.500 i 2.500 kg. Aquests biòtops porten una boia intermèdia que fa que la cadena sobrant de la boia que hi ha a la superfície per delimitar la zona de bany, quedi en suspensió i no malmeti el fons marí quan hi ha temporal.

Repsol es fa càrrec dels biòtops i els ajuntaments financien manteniment i instal·lació i desinstal·lació de la boia fins a la superfície

Els biòtops s'instal·len de manera permanent i en acabar la temporada d'estiu, se’n retira la cadena i la boia de plàstic superior, la qual cosa permet que la vida marina que s'ha generat al seu voltant continuï creixent, a diferència del que passa amb els tradicionals blocs de formigó, que es posaven i treien a l'inici i final de cada temporada d'estiu. Amb el nou sistema de boies ecològiques, la base queda al fons del mar i a l'inici de cada temporada uns submarinistes en localitzen per GPS la posició exacta per col·locar-hi novament una boia de superfície. Pel que fa al finançament del projecte, Repsol es fa càrrec dels biòtops, mentre que els ajuntaments financen el manteniment del material i la instal·lació i desinstal·lació de la part que va des de la boia intermèdia fins a la superfície.

Els parcs de Biòtops

Torredembarra i Altafulla disposen de parcs de biòtops, és a dir, d'una extensió de terreny on hi ha diversos biòtops submergits amb els que, a més de regenerar i conservar la flora i la fauna marines de la zona, es busca apropar el mar als seus visitants a través de diferents activitats aquàtiques i d'educació i sensibilització a favor de la conservació del medi marí.

El parc de biòtops d'Altafulla té una extensió de 200 metres quadrats i està ubicat a uns 5,5 metres de profunditat dins la zona de bany i a uns 200 metres de la costa. El municipi ha estrenat avui també un plafó informatiu sobre l'abalisament ecològic, que estarà instal·lat al passeig marítim per tal que els visitants puguin conèixer l'existència i raó de ser dels biòtops.

Notícies relacionades