Eurecat aplicarà Big Data i tecnologies de la informació per modernitzar la gestió de l'aigua

El centre tecnològic lidera des de Lleida la generació d'aplicacions i de dispositius intel·ligents, dins del projecte de recerca i innovació europeu Fiware4Water

Imatge del projecte de recerca Fiware4Water. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

La Unitat d'Smart Management Systems del centre tecnològic Eurecat, amb seu central a Lleida i instal·lacions a Reus, Vila-seva, Amposta i Tarragona, entre d’altres ciutats, participa en el projecte de recerca i innovació Fiware4Water, que durant els pròxims tres anys desenvoluparà i assajarà solucions tecnològiques digitals innovadores per a la gestió dels recursos hídrics, basades en eines de Big Data i tecnologies de la informació, que es testaran en entorns reals a les ciutats d'Atenes (Grècia), Cannes (França), Amsterdam (Països Baixos) i Cranbrook (Regne Unit).

El projecte, finançat per la Comissió Europea i coordinat per l'Oficina Internacional de l'Aigua (OIEau), vincularà el sector de l'aigua amb una plataforma de solucions intel·ligents, denominada 'FIWARE', que té per objectiu ajudar a les petites i mitjanes empreses i als desenvolupadors a crear la pròxima generació de serveis d'Internet.

El projecte vol aportar solucions innovadores a un sector en què el desenvolupament d'aplicacions i d'eines de Big Data i de tecnologies de la informació per a la gestió del recurs "s'ha endarrerit" com a conseqüència de la "fragmentació i dels problemes recurrents relacionats amb la interoperabilitat dels sistemes, l'estandardització de les dades i els intercanvis de semàntica i de formats", segons el director de la Unitat d'Smart Management Systems d'Eurecat, Gabriel Anzaldi,

El cap de la Línia d'Intel·ligència Aplicada d'Eurecat, Xavier Domingo,posa de relleu que "Fiware4Water impactarà positivament a tots els usuaris finals de l'aigua, des de les ciutats, les empreses del sector i les autoritats de l'aigua fins als proveïdors de solucions i els ciutadans".

Fiware4Water compta amb un consorci format per catorze socis europeus i un pressupost de 5,7 milions d'euros

Dins del projecte, Eurecat s'ocupa de la generació d'aplicacions i de dispositius intel·ligents habilitats per 'FIWARE', així com dels estàndards i vincles heretats des del punt de vista tècnic.

A més, des de la seu d'Eurecat a Manresa, "es lidera la part del projecte relacionada amb l'impacte sociopolític i econòmic, així com la implicació dels usuaris finals i d'altres actors del sector de l'aigua", assenyala el cap de Polítiques de Desenvolupament Internacional i Programes Públics del centre tecnològic, Richard Elelman.

'FIWARE' és una plataforma oberta de tecnologies informàtiques creada en el marc del Programa d'Associació Público-Privada per a la internet del Futur

Els resultats assolits es demostraran en el sistema d'abastiment d'aigua de la ciutat d'Atenes; la xarxa de distribució d'aigua potable de Cannes; la planta de tractament d'aigües residuals d'Amsterdam i els contenidors intel·ligents de Cranbrook, al Regne Unit. Fiware4Water compta amb un consorci format per catorze socis europeus i un pressupost de 5,7 milions d'euros, 5 dels quals els proporciona la Comissió Europea.

'FIWARE' és una plataforma oberta de tecnologies informàtiques creada en el marc del Programa d'Associació Público-Privada per a la internet del Futur (FI-PPP), llençat per la Comissió Europea l'any 2011. Des de la seva creació, la comunitat ha evolucionat i ha esdevingut un ecosistema global de desenvolupadors, centres d'innovació, acceleradores, ciutats, petites i mitjanes empreses i startups, amb l'objectiu de facilitar el desenvolupament de solucions digitals innovadores.

Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l'experiència de més de 650 professionals que generen un volum d'ingressos de 51 milions d'euros anuals i dona servei a més de 1.500 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d'alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors.

Amb instal·lacions a Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa i Mataró, participa a 160 grans projectes consorciats d'R+D+i nacionals i internacionals d'alt valor estratègic i compta amb 81 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa.

Notícies relacionades