Conjuntura

Hi ha massa en joc

Cal que l'Estat entengui el clam del territori en la defensa de l'Estació Intermodal

Isaac Sanromà

President de la Cambra de Comerç de Reus

L'any 2009 la Cambra omplia el Teatre Fortuny en l'acte TOTS SOM CAPITAL. Una convocatòria que aplegava als representants de la societat civil amb l'objectiu de posar en valor, especialment, el nostre aeroport com a motor econòmic i de desenvolupament del territori. En aquell acte ja parlàvem, sense complexos, de la importància de l'Estació Intermodal Central del Camp, com a eix vertebrador de les comunicacions ferroviàries a les nostres comarques, en plena expansió demogràfica i turística.

D'aleshores ençà la Cambra sempre hi ha estat a l'hora de reivindicar la construcció d'una estació compromesa per l'Estat. Així ho hem demostrat repetidament, mantenint l'alerta al Ministeri de Foment amb contínues comunicacions, i amb el Manifest a favor de la construcció de l'estació que van subscriure més d'un centenar d'institucions i entitats. De vegades, fins i tot, ens hem trobat molt sols a l'hora de reivindicar-la, davant la passivitat d'una classe política que ha demostrat certa miopia, prioritzant fútils tacticismes polítics o poca visió de territori pel fet que l'estació és al terme municipal de Reus, sense adonar-se'n de les seves innegables prestacions.

Cal amplitud de mires, visió global, adonar-se'n de la importància d'una infraestructura que pot convertir-se en un dels eixos vertebradors d'aquesta segona àrea metropolitana del país que, a la pràctica, ja és la primera atenent el col·lapse que viu Barcelona i que dificulta el seu creixement actual.

Sembla que, ara més que mai, el territori estigui disposat a fer pinya per demostrar que l'estació és tan necessària com vital. Ho hem demostrat les Cambres, amb la complicitat de la nostra homòloga de Tarragona gràcies a la generositat de la seva presidenta, la Laura Roigé. I també ho han demostrat els Ajuntaments, amb l'aliança inequívoca entre Reus i Tarragona, conscients del paper de lideratge que els hi pertoca atenent el seu pes territorial

Ara només cal que l'Estat entengui el nostre clam. I, molt especialment, que rectifiqui a temps per no cometre una altra errada estratègica gravíssima. I això no ens ho podem permetre. Hi ha massa en joc.