Agroalimentari

La recerca i la transferència tecnològica, claus de futur

El darrer informe de l'Observatori del Clima de Catalunya apunta que aquestes últimes dècades la temperatura ha incrementat una mitjana d'1,5 graus i els models anuncien que en el futur encara s'augmentarà entre 1,5 i 2 graus més

Salvador Puig

Director General de l’INCAVI

La viticultura de la regió mediterrània s'ha consolidat a nivell mundial mitjançant la millora en el seu maneig i la qualitat del producte final gràcies a la recerca constant i la seva aplicació basada en el coneixement ecofisiològic i genètic de les varietats de raïm conreades. Tot i això, el creixement, el rendiment i la qualitat del raïm depenen en gran mesura del clima, el qual és diferent en aquestes darreres dècades, i, per tant, la recerca és actualment imprescindible. El canvi climàtic és evident: hi ha reducció en la quantitat d'aigua disponible i la temperatura a nivell general està incrementant. El darrer informe de l'Observatori del Clima de Catalunya apunta que aquestes últimes dècades la temperatura ha incrementat una mitjana d'1,5 graus i els models anuncien que en el futur encara s'augmentarà entre 1,5 i 2 graus més. També variarà la pluviometria, que baixarà entre el 10 i el 15% en un període de 50 a 100 anys.

Catalunya és un país de vins. Actualment, el sector vitivinícola a Catalunya ocupa el quart lloc del valor econòmic de la indústria alimentària catalana. Catalunya compta amb varietats bioclimàtiques àmplies: muntanyes, planes i valls i la costa. Una àmplia varietat climàtica que permet el creixement de diferents varietats de raïm que donen lloc a diversos tipus de raïm. En total, 55.000 hectàrees que conformen les dotze denominacions d'origen catalanes. I que, com apunten diferents estudis, la vinya tindrà comportaments diversos depenent de la zona i, per tant, caldrà adaptar-se al canvi climàtic.

Des de la Generalitat de Catalunya s'impulsa la recerca en el sector vitivinícola a través de la sinergia de dos centres clau: l'INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) i l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries), dos organismes que uneixen esforços amb sector públic i privat per definir estratègies d'adaptació al canvi climàtic del cultiu de la vinya i de la producció del vi. Projectes de recerca que van encaminats a l'estudi de nous peus resistents a la sequera, estudis de varietats de raïm recuperades i la seva adaptació al canvi climàtic, noves tècniques de treball al camp que permetin endarrerir la maduració del raïm, reserves de llevats autòctons més adaptats a les nostres condicions de clima, foment del reg de suport i eficiència en la gestió de l'aigua, entre d'altres. Línies d'estudi, totes, encaminades a oferir eines útils als viticultors i als cellers per tal de mitigar i adaptar-se als efectes que el canvi climàtic pot tenir a la vinya i al vi de Catalunya.