En veu alta

Després del Filomena

Xavier Gràcia

President del Consell Comarcal del Priorat

La comarca del Priorat ha estat notícia continuada els darrers dies pels efectes del temporal Filomena. Més enllà que hi hagi caigut una nevada excepcional (amb gruixos superiors al mig metre), la notícia s'ha centrat en el fet que molts pobles s'han quedat sense subministre de llum i de gas i sense servei de telefonia, wifi i, fins i tot, de línia mòbil. Una situació d'una extrema gravetat a temperatures sota zero, en una situació de pandèmia com l'actual i en municipis petits i molt dispersos geogràficament, com és el nostre cas.

Però que el temporal Filomena hagi estat d'una violència extraordinària no ho explica pas tot perquè, desgraciadament, a la comarca del Priorat els talls de subministrament elèctric no són cap raresa i el servei de telecomunicacions que tenim és, per dir-ho suaument, del tot deficient. Dit d'una altra manera, l'única cosa que ha fet el recent temporal ha estat accentuar, encara més, fins a quin punt les infraestructures del Priorat tenen un llarg recorregut de millora, per dir-ho diplomàticament.

En el fons, però, això ja se sabia i, a partir d'ara, hauríem de ser capaços de posar fil a l'agulla per revertir aquesta realitat. I quan dic "hauríem", parlo de les institucions del Priorat però també del Govern de Catalunya, que no pot tolerar que determinades comarques del país (el Priorat i altres zones rurals) pateixen dèficits estructurals flagrants i siguin víctimes de la deixadesa o fins i tot abús de grans empreses com són les elèctriques, les gasístiques o les operadores de telecomunicacions. Empreses privades semblen no entendre que, al marge d'un negoci legítim, són un servei imprescindible.

Aquesta és una batalla política que cal emprendre amb contundència i des del màxim rigor si realment ens creiem que el repoblament rural és una necessitat imperiosa per al bé del conjunt del país. Si ara ens en tornem a oblidar, i qui dia passa any, empeny, els prioratins sabem del cert que no tardarem gaire a tornar a tenir talls de llum o quedar-nos sense wifi o sense cobertura de telefonia mòbil sense cap falta que als carrers hi tinguem acumulat mig metre de neu.