Editorial

L’hora H

L’hidrogen verd és una oportunitat històrica per a la demarcació de Tarragona; cal superar els obstacles i posar el focus en les contrapartides

Dani Revenga

Director
drevenga(ELIMINAR)@indicador.cat

La demarcació de Tarragona ha estat, històricament, un territori referent en el camp de l'energia. Amb quatre dècades de trajectòria nuclear i tres de les set plantes que actualment hi ha en actiu a l'Estat; diverses centrals hidroelèctriques i de cicle combinat; una refineria; un creixent parc d'instal·lacions eòliques i fotovoltaiques que segueix desplegant-se; etc. Això ha deixat importants nivells d'expertise, tant a nivell empresarial com, també, i molt important, en l'àmbit del coneixement. Podem dir sense recances que som un territori especialitzat en aquest sector. Un dels que mou el món, sinó el que més. Especialment ara, immersos com estem en la denominada transició energètica cap a l'inajornable objectiu de la descarbonització.

En aquest context, hi ha una gran unanimitat dels experts que el futur passa pel desenvolupament de l'anomenat hidrogen verd. Una font d'energia sostenible, que tanca el cercle de les energies renovables perquè les complementa superant la seva manca de regularitat. Gràcies a l'aliança liderada per la URV i secundada pels sectors empresarials i bona part de les institucions de les nostres comarques, Tarragona aspira a ser un hub d'aquesta nova modalitat energètica. Amb el projecte Hydrogen Valley of Catalonia la plataforma optarà a rebre una de les subvencions europees emmarcades en el pla de rescat europeu Next Generation. Que tinguem sort.

Segur que estaran d'acord en què és una oportunitat històrica. De moment, ens hem de felicitar pel front comú territorial, una condició sine qua non que no s'ha donat en altres moments, amb la conseqüent pèrdua de trens que no han tornat a passar. Res està garantit, però la candidatura de Tarragona presenta una sèrie de fortaleses que conviden a un moderat optimisme: aquest know how empresarial i de coneixement que esmentàvem; un sector com el químic intensiu en consum energètic necessitat de solucions energètiques sostenibles; i aquesta flamant col·laboració público-privada que esperem que no es quedi en estat gasós.

Acollir el desenvolupament de l'hidrogen verd pot representar un impuls molt significatiu dins la transformació econòmica que necessitem. Els primers obstacles ja s'albiren, i tenen a veure amb la denominada cultura del no. Cal fer pedagogia i trobar les millors solucions d'ubicació, no oblidem que parlem d'una energia neta i necessària. També hem de tenir molt presents les contrapartides addicionals a reclamar, mal gestionades en altres ocasions. Acollir generació energètica és una oportunitat de crear riquesa i desenvolupament, sí, però també una important quota de solidaritat amb la resta del país. Cal posar-ho en valor per reclamar les compensacions que no hem obtingut altres vegades. Amb un preu bonificat de l'energia per al territori al capdamunt de la llista.