Tribuna

Decisions, respostes i reaccions; a l'empresa, també

Decidir, respondre o reaccionar de manera innovadora, original o senzillament diferent implica un sobreesforç cognitiu i emocional que no sempre estem disposats a assumir

Xavier Plana

Consultor i coach. Soci director d’ICAM, Persones i organitzacions

El dia a dia és una cadena de decisions. Una seqüència finita de respostes. Una sèrie no numerada de reaccions. A l'empresa, també. Decisions, respostes i reaccions que, en alguns casos, prenem de forma conscient i amb una intencionalitat i que, en la majoria dels casos, prenem de manera inconscient sigui per automatismes o per inèrcia.
Decisions, respostes i reaccions que prenem nosaltres o que algú altre pren per nosaltres, i que sempre tenen efectes. Efectes sobre un mateix, sobre els altres i sobre l'entorn, a vegades en la línia del que volem i a vegades en una línia inesperada o fins i tot indesitjada. Una successió de desenllaços que s'entrellacen en la nostra biografia.

Decisions, respostes i reaccions són elements significatius de la nostra vida, en la mesura que expliquen qui som i reflecteixen com som, i alhora articulen els límits dels nostres marcs mentals. Difícilment podem decidir, respondre o reaccionar de manera molt diferent d'alguna opció que no formi part del nostre univers particular d'alternatives possibles. Decidir, respondre o reaccionar de manera innovadora, original o senzillament diferent implica un sobreesforç cognitiu i emocional que no sempre estem disposats a assumir. Els riscos són elevats i el rèdit adaptatiu, una incògnita. Preferim assegurar que arriscar, garantir que invertir. I així, per repetició, les nostres decisions, respostes i reaccions ens van configurant un sostre de vidre que ens aporta confort i ens genera sensació de control. Arribats a aquest punt, és moment d'elaborar un argumentari sofisticat que ens doni la raó i que ens ajudi a convèncer als descreguts que gosen qüestionar-les.

Amb la irrupció abrupta de la covid a les nostres vides, se'ns planteja una oportunitat renovada per agafar perspectiva i trencar aquesta cadència lineal que ens aboca a funcionar gairebé en pilot automàtic. L'escenari és prou complex per obrir-se a noves possibilitats més enllà de les decisions, respostes i reaccions de sempre. La incertesa no és una amenaça, és un factor desencadenant amb efectes disruptius. Està a les nostres mans trencar la cadena, saltar la seqüència i modificar la sèrie. Canviar les regles. Agafar les regnes. Ara és moment per decidir amb apoderament, respondre amb llibertat i reaccionar amb autonomia. Ningú ho ha de fer per nosaltres. Ningú ho pot fer per nosaltres. Hem d'assumir en primera persona, amb totes les conseqüències i amb plena responsabilitat que com a subjectes individuals, vinculats a grups afectius i connectats a comunitats socials, tenim el dret i també el deure, de forma conscient i sobirana, d'exercir les nostres decisions, de fixar les nostres respostes i de vehicular les nostres reaccions. A l'empresa, també.