Management

Els espais del lideratge

Xavier Plana

Consultor i coach. Soci director d’ICAM, Persones i organitzacions

Liderar és obrir espais. Obrir espais de possibilitat (1) per facilitar i afavorir que passin coses. Obrir espais de seguretat (2) per crear entorns apreciatius i de confiança. Obrir espais d'aprenentatge (3) per fer que les persones es puguin desenvolupar.

  1. Liderar és obrir espais de possibilitat. Això és, donar permisos. Oferir opcions. Explorar sinèrgies. Generar oportunitats. Compartir recursos. Inspirar visions. Afavorir decisions. Concretar accions. Contrastar metodologies. Assumir riscos. Suggerir alternatives. Transcendir limitacions. Teixir xarxes. Habilitar possibilitats. Repartir joc. Desplegar potencialitats. Liderar és facilitar i afavorir que passin coses. Davant d'aquest repte, seria bo preguntar-nos quines són les dificultats i entrebancs que ens allunyen d'aquesta mirada de possibilitats? Quins són els frens? En quina mesura la necessitat de control ens condiciona?
  1. Liderar és obrir espais de seguretat. De confort emocional. De generositat. De reconeixement. De presència. D'empatia. D'escolta. De complicitat. De respecte. D'ajuda mútua. De serenitat. D'acolliment. De credibilitat. De gratitud. De comunicació. De corresponsabilitat. De recer. De reciprocitat. De focus en el bé comú. De solidaritat. Liderar és crear entorns apreciatius i de confiança. Davant d'aquesta invitació, ens podríem qüestionar quines són les pors que ens aïllen d'aquesta aproximació col·laborativa? Quines són les resistències? De quina manera la pròpia inseguretat ens tanca?
  1. Liderar és obrir espais d'aprenentatge. Espais per trencar les inèrcies. Espais per desbordar les rutines. Espais de contrast d'idees i d'opinions. Espais d'intercanvi de visions i de percepcions. Espais d'experimentació, allunyats de la supèrbia. Espais de curiositat, de ganes de saber més enllà de les certeses de sempre. Espais per reinventar paradigmes i creences, de buscar nous significats. Espais per fer-se preguntes diferents, incòmodes si cal. Liderar és fer que les persones es puguin desenvolupar. Davant d'aquest desafiament, ens podríem demanar quant i a què volem renunciar per tal de sentir que tenim la raó? Quines són les servituds que ens aferren a les velles idees? Fins a on estem disposats a reinventar el nostre personatge o a reescriure la nostra biografia?

Liderar és obrir espais. Espais a un mateix i als altres. Espais per a dir, per a fer, per a imaginar, per a decidir. Espais per a ser. Per a ser un mateix. I per a que els altres puguin ser ells mateixos.