En veu alta

Diàleg, diàleg i diàleg

Els polítics són el qui amb diàleg, diàleg i diàleg (repetit tres vegades o les que facin falta) ens han de treure d'aquest veritable atzucac de conseqüències imprevisibles

Isaac Sanromà

President de la Cambra de Comerç de Reus

Una de les premisses bàsiques per poder garantir la competitivitat de les empreses és l'estabilitat. I per això l'escenari actual, tan imprevisible com convuls, és terriblement incòmode per les organitzacions a les que representem. Així es manifesta en l'última onada del RADAR CAMBRA, el nostre panel de consulta empresarial, on la situació actual albira el possible trencament de la línia positiva que havíem traçat pel que fa a les expectatives econòmiques dels darrers trimestres. I aquestes són les conseqüències d'un problema polític que sembla endèmic i que ha derivat en un conflicte judicial de difícil resolució.

La convocatòria d'eleccions va ser rebuda com un autèntic bàlsam. Semblava, almenys sobre el paper, la millor manera de posar ordre al desmanec en el que estàvem instal·lats. Però l'acció de la justícia -i les conseqüències que se'n deriven- s'ha convertit, novament, en un obstacle que a hores d'ara sembla insalvable. Des del respecte a les decisions judicials, és evident que l'empresonament de mig govern és desproporcionat i provoca un nou entrebanc a l'hora de poder resoldre, de manera negociada, aquest conflicte.

Perquè precisament el que falta és negociació i menys múscul. Més comprensió i menys sentències. I trobar una solució que -de ben segur- serà dolenta per ambdues parts perquè, finalment, hauran de renunciar a algunes de les seves idees que ara semblen indisputables. Instal·lar-se en el tot o res és sinònim de fracàs en una situació tan complexa com la que estem vivint. I per això cal ser, des d'ambdues parts, generosos. Només així trobaran el desllorigador a tot plegat.

Des de la Cambra apel·lem a la responsabilitat de la classe política en aquesta situació. Perquè aquest és un problema polític que han de resoldre els polítics. Per això els votem i els triem. I per això són els legítims representants de la ciutadania. Ells són el qui amb diàleg, diàleg i diàleg (repetit tres vegades o les que facin falta) ens han de treure d'aquest veritable atzucac de conseqüències imprevisibles.