Management

'Ikigai', una raó de ser

Xavier Plana

Consultor i coach. Soci director d’ICAM, Persones i organitzacions

El terme ikigai és un concepte japonès que  es composa de dues paraules: iki "vida, estar viu" i kai "alguna cosa pel que val la pena viure" i significa "una raó de ser", una mena de propòsit vital que t'acompanya en la teva trajectòria, en siguis conscient o no. Com a curiositat, la població d'Okinawa, que viuen d'acord amb aquesta filosofia, és el lloc amb el percentatge més alt del món de persones que arriben i superen els 100 anys. Segons la cultura japonesa tothom té un ikigai, i trobar-lo requereix una recerca profunda i persistent d'un mateix. 

L'ikigai, símbol del veritable camí a seguir, implica que la resposta al propòsit que dona sentit a la teva vida no és a l'exterior, sinó dins teu. Només has d'emprar temps per conèixer-te i descobrir-te com a persona. La proposta és "encaixar" totes les peces d'un puzle compost per 4 àrees: 1. Les teves virtuts i talents (habilitats i capacitats, allò que se't dona bé i en que ets bo); 2. Les coses que t'agrada fer (les teves passions, allò que estimes); 3. Les activitats per les quals pots aconseguir una remuneració econòmica (allò pel que algú estigui disposat a pagar); 4. Les necessitats del món (allò que la natura i la societat, tant l'entorn més proper com el global, necessiten de tu, la teva contribució). 

Quan descobreixes i prens consciència d'aquestes quatre àrees, i aconsegueixes alinear-les entre si de forma equilibrada, just en el punt d'intersecció entre elles emergeix el teu Ikigai, una brúixola per traçar i seguir el teu camí de vida, per decidir el teu present i futur. Un motiu per aixecar-te cada matí i que dona sentit a totes les accions que val la pena fer a la vida. 

En aquests moment de màxima incertesa i confusió, quan encara estem en plena digestió dels efectes de la pandèmia, i ja despunten noves amenaces com ara la crisi en el proveïment de matèries primeres o la pujada dels preus de l'energia, amb els riscos inflacionistes i d'un cert col·lapse logístic que impliquen, cal estar més centrats que mai per no sucumbir al risc del desànim i caure en la indefensió apresa. Treballar el propi Ikigai i també el de la nostra empresa, equip, municipi, organització, entitat,... pot ser una bona eina que ens ajudi a identificar la nostra essència i a definir la nostra identitat, per connectar amb les nostres fortaleses i guanyar consistència. Alhora que pot impulsar la nostra credibilitat. Tenir clara la nostra "raó de ser" o Ikigai és una manera apreciativa d'estar bé amb un mateix i una palanca per generar un impacte positiu al nostre voltant. Val la pena dedicar-se un temps per pensar-hi. Com deia un amic meu, la congruència té un cost elevat però és una bona inversió de futur.