Formació

La logística és la clau

Josep Maria Rovira

President de la Cambra de Comerç de Valls 

D'aquí a pocs anys, la professió més ben pagada de l'activitat industrial serà el director de logística. La logística és l'activitat més transversal de la indústria actual: afecta a tots els departaments; des de l'anomenada logística d'aprovisionament de les matèries primeres, passat per la logística de fabricació, fins a la complexa logística de lliurament del producte acabat al consumidor. Totes les indústries del país tenen un departament de logística, cada vegada més ampli i més sofisticat, que requereix, personal molt ben format i eines informàtiques més potents.

La logística actual no va només de camions i magatzems: és un compendi d'informàtica, tecnologia i estratègia. Per aquest motiu, cal una formació cada vegada més especialitzada, més exigent, i molt més actualitzada. Encara que no ens agradi, els paràmetres que fan canviar els preus ja no depenen només del comportament del consumidor: l'estabilitat internacional, el preu del diner, el cost de l'energia, l'ús d'un sistema o l'altre de transport, i la manera de com es lliura el producte final, l'anomenada última milla, afecten de forma directa el preu final de la mercaderia i a la fidelitat dels consumidors. L'estratègia logística és clau per a gairebé totes les empreses de tots els sectors. No cal buscar altres exemples, el tenim aquí: el desastre d'una guerra a Europa ens acabarà afectant, no només per l'increment de preus d'algunes matèries primeres i de l'energia, també pel sobrecost de noves rutes d'aprovisionament que comportarà un increment de preus en logística per a tot el sector industrial.

La posició estratègica de Catalunya es pot veure afavorida per un canvi de model en el subministrament de gas cap a Europa, però també perquè determinades rutes logístiques internacionals poden veure en Catalunya una plataforma segura, però sobretot experta per entrar a Europa. El Port de Tarragona, com el de Barcelona, han d'estar a l'aguait de què ha de passar; el país s'ha de posar les piles amb la construcció de bones plataformes de mercaderies per tren en direcció a Europa, absolutament deficitàries, ara com ara.

A Catalunya, i més encara el Camp de Tarragona formar-se en logística és una bona idea de present i de futur. Ramon Tremosa va dir: Catalunya serà logística o no serà. I tenia raó, només que ara ja és urgent estar a punt. En sabem i ens ho hem de fer valdre. Som-hi.