Conjuntura

La farmàcia, peça clau del sistema sanitari

Josep Lluís Pinyana

President de l'Associació de Farmacèutics Empresaris de Tarragona (AFET)

 

La pandèmia ha fet visible la importància de la xarxa de farmàcies en el territori, especialment en els pobles de Tarragona i de la resta de províncies catalanes. Les farmàcies, en haver-se de mantenir obligatòriament obertes, eren els establiments sanitaris als quals acudia la població per resoldre les seves necessitats de salut.

Segons l''Enquesta sobre l'afectació de la Covid-19 en la farmàcia', elaborada per la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), durant els mesos més durs de la pandèmia, un 80% de les farmàcies catalanes van atendre persones que manifestaven tenir símptomes de la Covid-19 i que no havien pogut accedir ni als serveis públics de salut ni als d'emergència.

Des de l'inici de la crisi sanitària, la xarxa de farmàcies -3.326 farmàcies a Catalunya- va estar disposada a col·laborar i va lliurar al Departament de Salut un seguit d'iniciatives de millora per a la salut de la ciutadania. La FEFAC va presentar una proposta conjunta amb PIMEC i tota la distribució farmacèutica per assolir que els llocs de treball fossin espais de molt baix risc de contagi.

Gràcies a la col·laboració amb l'Administració, les farmàcies van continuar oferint la medicació als pacients quan caducava la recepta. Posteriorment, van començar a dispensar test de Covid-19, van ser acreditades per fer cribratges en l'àmbit d'oci d'estiu i escolar i es van convertir en punt de declaració voluntària de casos positius.

En l'àmbit hospitalari, les farmàcies van poder col·laborar facilitant la medicació als malalts que seguien tractaments hospitalaris. Aquests podien recollir els medicaments en la seva farmàcia de confiança, evitant així desplaçaments innecessaris i riscos de contagi evitables.

Les citades mesures van contribuir a rebaixar la pressió assistencial i representen un pas endavant cap a la integració de les farmàcies en el sistema sanitari que defensem des de l'Associació de Farmacèutics Empresaris de Tarragona (AFET).

En definitiva, la crisi sanitària ha posat de manifest la necessitat d'enfortir els sistemes de salut i de sumar tots els recursos disponibles per posar-los a l'abast de les necessitats de salut de les persones. En aquest sentit, l'aportació de la farmàcia i dels seus equips a la societat té encara importants potencialitats a desenvolupar, sumant als valors de la farmàcia i dels farmacèutics -professionalitat, proximitat, accessibilitat i confiança-, l'experiència i coneixement del medicament i el compromís de la farmàcia amb el sistema sanitari i la societat.