Conjuntura

ImpulsCatSud, una nova veu del món empresarial

Miquel Maria Aragonès

President d'ImpulsCatSud

Vivim un moment de canvis profunds que estan configurant nous paradigmes dins dels quals els territoris que gestionin bé aquestes transformacions tindran grans oportunitats a nivell de desenvolupament econòmic i social. D'altra banda, els que no ho facin, es quedaran fora de joc.

En aquest moment decisiu, és fonamental que el teixit empresarial de Tarragona aporti la seva visió d'una manera constructiva i clara per dibuixar els models que més convenen a les nostres comarques. Aquest és el propòsit amb el que neix l'associació IMPULS CATSUD - Regió del Coneixement, de caràcter privat i empresarial, independent i sense ànim de lucre. que posa el focus en el repte de potenciar la competitivitat i el desenvolupament sostenible tant a nivell econòmic com social a la Regió CatSud.

Volem aglutinar les veus del teixit empresarial del territori per fer arribar propostes concretes al món institucional i polític. Amb tres eixos principals: potenciar i retenir el talent, fomentar la innovació i impulsar la internacionalització de les empreses. Uns objectius que passen, entre d'altres, per qüestions com la transformació digital i la indústria 4.0, el foment de l'ocupació qualificada, l'impuls als ecosistemes d'empreses emergents, la transferència de coneixement a l'empresa o el model energètic i la sostenibilitat ecològica i social, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU i l'Agenda 2030.

Tot això ho hem de posar a sobre de la taula des d'una òptica marcadament empresarial. A la Regió CatSud tenim grans oportunitats i és molt important que, recollint els eixos del projecte de Regió del Coneixement impulsat per la URV i la Diputació de Tarragona del que ens sentim hereus, identifiquem les nostres necessitats específiques en aquest context de canvi. Impuls CatSud té el propòsit a llarg termini de posar en marxa una agència per gestionar la Regió del Coneixement CatSud, que ja va ser aprovat en el Pacte Nacional per la Societat del Coneixement l'any 2020.

Amb un full de ruta clar serà més fàcil alinear capacitats i treballar, junts, per materialitzar totes aquestes oportunitats que, sense cap dubte, tenim al davant i que no podem deixar escapar. Un repte que hem d'afrontar refundant la col·laboració público-privada per consolidar una estratègia específica per a la nostra regió que integri la transformació dels motors econòmics tradicionals amb l'impuls als sectors emergents.