Conjuntura

Un període convuls per a les pimes

Jordi Ciuraneta

President de PIMEC Tarragona

Som molts els empresaris i empresàries que ens preguntem amb inquietud quines són les previsions econòmiques per a la tardor que s'aproxima. I és que en un moment en què l'economia encara s'està recuperant de l'enorme impacte que ha tingut la pandèmia són diversos els factors que amenacen amb complicar encara més l'escenari econòmic. L'espiral inflacionista, la pujada dels tipus d'interès, la crisis energètica, la falta d'abastament de matèries primeres i la por a la falta de gas a Europa durant l'hivern són alguns dels condicionants que hem de tenir en compte en analitzar possibles escenaris de cara als propers mesos.

El darrer factor és una de les conseqüències de la guerra a Ucraïna i s'espera que tingui grans repercussions. De fet, la possibilitat que es produeixi un tall de subministrament de gas per part de Rússia ja ha provocat un encariment en el preu de l'energia, que està repercutint de forma directa sobre els ciutadans i també sobre les petites i mitjanes empreses. I això no és tot. Haurem d'estar atents a un possible trencament de la cadena de subministraments i a l'evolució dels preus de les matèries primeres, com els cereals bàsics per l'alimentació humana i animal. Tot plegat pot provocar que els elevats costos empresarials actuals es mantinguin en el temps, una situació que no afecta només a les empreses, sinó que acaba essent un problema social.

En aquest context, les polítiques dels governs s'han de centrar en controlar la inflació. Per reduir-la, es veuran obligats a refredar l'economia i a pujar els tipus d'interès. D'aquesta manera, però, es penalitzarà el consum de les famílies, ja que la part més vulnerable de l'economia veurà limitada la seva liquiditat i tindrà menys capacitat de compra. Tot plegat, repercutirà en el conjunt de l'activitat econòmica. Crec que cal prendre decisions valentes en temps i forma per tal de minimitzar al màxim les conseqüències d'una crisi anunciada.

Com que aquest escenari és previsible, s'ha de treballar per corregir-lo. Així doncs, és important que les pimes posem el focus en la nostra liquiditat, controlant pagaments i ingressos, i que treballem l'economia col·laborativa entre nosaltres per tal de potenciar el nostre teixit productiu. Finalitzaré recordant que és positiu que els empresaris i empresàries comptem amb tanta informació com sigui possible per tal de prendre les decisions més adequades en funció de les particularitats del nostre negoci.