Editorial

L’oportunitat de l’hidrogen

Dani Revenga

Director
drevenga(ELIMINAR)@indicador.cat

L'anunci que a Tarragona es construirà l'electrolitzador més gran de l'Estat per produir hidrogen verd posa de relleu les oportunitats que per a la nostra demarcació s'obren en un sector que passa per ser un vell amic de les nostres comarques: l'energètic. Les empreses que impulsen el projecte -Repsol, Messer, Iqoxe i Enegas- tenen clar que en el nostre entorn es donen les condicions per exercir de laboratori territorial per produir i desenvolupar totes les possibilitats de l'hidrogen verd, una modalitat cridada a ser un dels eixos del nou paradigma energètic que s'està configurant.

Tarragona té moltes fortaleses per ser una Vall de l'Hidrogen, però també algunes debilitats que caldrà superar

Ho demostra el rol central que ocupa l'hidrogen en els plans de futur de la Comissió Europea, decidida a impulsar les denominades 'Valls de l'Hidrogen', amb les conseqüents inversions que aquests territoris rebran en els propers anys per impulsar les múltiples aplicacions d'aquesta tecnologia. Un escenari d'oportunitat ja identificat per la URV i els agents econòmics de les nostres comarques que ja fa mesos que van anunciar la candidatura de Tarragona a ser una d'aquestes valls europees de l'hidrogen.

Tarragona ha estat, històricament, un territori especialitzat en la generació energètica en totes les seves modalitats. Amb tres centrals nuclears operatives; diverses centrals hidroelèctriques i de cicle combinat; una refineria; i un creixent parc d'instal·lacions eòliques i fotovoltaiques que segueix desplegant-se. Durant tots aquests anys això ha deixat a la demarcació importants nivells d'expertise, tant a nivell empresarial com, també, i molt important, en l'àmbit del coneixement. I això és un tresor en ple procés de descarbonització.

Som, també, un territori amb una gran demanda d'energia, i això és important. Indústria, turisme, mobilitat... serien grans consumidors que permetrien desenvolupar aplicacions a partir l'hidrogen renovable que necessiten ser portades a la pràctica en entorns com el nostre. Sense oblidar la gran contribució en know how que necessàriament ha de fer la industria química tarragonina en una tecnologia energètica que té en la seva essència processos químics.

En definitiva, estem parlant de convertir-nos en un hub de l'energia en ple debat mundial sobre els nous models de generació. Un repte majúscul pel que caldrà alinear totes les nostres capacitats. Les de sempre: institucions, teixit empresarial, món del coneixement... I superar algunes carències, com la més evident: per tal que l'hidrogen que produirà aquest electrolitzador sigui verd i no gris, cal accelerar el desplegament de les renovables, que acumula retards inexplicables pels titubejos en la presa de decisions. Tenim, doncs, moltes fortaleses i algunes debilitats que caldrà superar si volem aprofitar una oportunitat que pot marcar el model econòmic del territori en les properes dècades.