Conjuntura

Abordem plegats els reptes del Camp de Tarragona

Àngel Xifré

Delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona 

El Camp de Tarragona és la segona àrea metropolitana de Catalunya i un territori que té per davant diversos reptes per afrontar en un moment d'incertesa i de canvi com l'actual. L'emergència climàtica, la mobilitat, la sequera o la descarbonització són desafiaments globals i del nostre territori als quals cal donar-hi resposta.

La distribució de l'aigua és vital. Portem dos anys de sequera i la seva gestió esdevé un punt essencial. Així s'ha materialitzat en els Pressupostos de la Generalitat d'enguany, on el 60% de la inversió a la nostra vegueria s'ha concentrat en actuacions vinculades al cicle de l'aigua i a la salut. S'han fet actuacions com la posada en marxa de la depuradora de Botarell, que ha incrementat la capacitat de depuració un 40%, o també es continua treballant en les obres de la primera fase de canalització del barranc de Barenys de Salou, que compten amb una inversió de 17 milions d'euros.

Des del Govern treballem en la transició energètica, perquè el creixement del nostre territori sigui més sostenible. Per això un dels punts en el qual ens hem concentrat és la mobilitat, en la implantació del tramvia del Camp. Volem crear una nova xarxa que augmenti la quota modal del transport públic del 18% actual fins al 25% mitjançant l'establiment de serveis ràpids, facilitant la mobilitat interurbana.

Si volem que s'aparqui el cotxe s'han de posar al servei dels ciutadans unes infraestructures que facilitin un bon servei. És la nostra prioritat: recentment s'ha declarat d'interès públic, s'ha adjudicat el projecte constructiu del primer tram del tramvia entre Cambrils i Vila-seca i s'ha donat llum verda a atribuir-ne la prestació a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

També necessitem protegir els espais i posar en valor el nostre patrimoni. N'és un exemple el procés participatiu endegat per crear el Parc Natural de les Muntanyes de Prades, que avança en el seu procés de creació i permetrà garantir la conservació dels seus valors naturals amb un aprofitament ordenat dels recursos.

I en paral·lel a aquests desafiaments també hem de saber veure les oportunitats, com les que ens brinden els fons europeus Next Generation, per tal de generar nous projectes i continuar transformant la nostra economia per a que sigui més verda i pròspera.

Només podrem afrontar la incertesa que representen aquests reptes amb el treball conjunt entre administracions, empreses i universitats. Compto amb tots i tothom, perquè només hi podrem posar solució si ho fem abordant per igual i en conjunt els reptes dels pobles més petits i el de les ciutats més grans.