Comerç

Protegir el comerç de proximitat, urbà i essencial

Florenci Nieto

President PIMEComerç Tarragona

Són molts els elements distorsionadors i agressors del comerç de proximitat, el comerç de barri, el nostre comerç urbà, definit pel govern de la Generalitat de Catalunya com el comerç essencial.

Hem passat uns anys molt durs amb la Covid. Semblava que tot havia acabat i que l'any 2022 recuperàvem la normalitat necessària en les nostres vides, i ara ens topem de front amb la guerra d'Ucraïna i les seves greus conseqüències. Els durs i exponencials increments de l'energia, llumm i gas, rebuts que a molts comerços els ocasionen grans problemes de continuïtat i que en les campanyes més importants de l'any els impedeixen contractar el personal necessari, i sense rebre cap mena d'ajuda, al contrari del que sí que han fet molts països d'Europa, que saben de la importància del comerç com a motor essencial per a la recuperació de l'economia dels seus municipis.

Després arriba el Black Friday, que és la porta d'entrada a l'inici de la campanya de Nadal. I tot i que tenim molt clar que el Black Friday no és la nostra festa, els comerciants ens sumem a aquesta iniciativa arribada de l'altre costat de l'Atlàntic (EUA). No és la nostra festa, és la festa del gran comerç, les grans superfícies, els grans magatzems i les grans marques que apliquen als seus productes grans descomptes amb importants inversions en publicitat. Descomptes la gran majoria dels quals arriben al 70%.

Ara hem entrat a les conegudes rebaixes d'hivern, unes rebaixes molt importants per al comerç urbà però que ja s'han adulterat. Tots tenim bons records i esperàvem que arribessin. Avui, la realitat és ben diferent, només són respectades pel comerç de proximitat i per alguna gran superfície, són les rebaixes de fa molts anys. I tot i que la Generalitat de Catalunya dona suport al comerç urbà, la resta de grans centres comercials i grans marques han volgut imposar únicament el seu criteri de grandesa i adaptar-se al que millor els ha convingut sense importar-los massa els costums, acceptant i abraçant-se a la llei espanyola. Rebaixes que les grans superfícies ja estan aplicant durant tot l'any. Intencionadament? No en tinc cap dubte. Per quin motiu? Ells mateixos estan matant la gallina dels ous d'or i creuen que la societat no ho veu. Sens dubte, el veritable comerç de proximitat ha de subsistir, encara que a alguns els molesti tant. I els nostres polítics governants s'han de sentir obligats a protegir i ajudar els empresaris del comerç que forma part de les pimes i el 70% de la riquesa de Catalunya que generen.