Editorial

Més enllà dels vots

Dani Revenga

Director
drevenga(ELIMINAR)@indicador.cat

Acabem de sortir d'un cicle electoral i n'entrem a un de nou, que culminarà en ple estiu. La millor època perquè el surfer Pedro Sánchez tregui la seva taula per posar-se a sobre del tsunami de la dreta i la ultradreta. Una onada política de potencials efectes catastròfics que té els seus orígens en errors propis, però també en tendències atàviques de l'electorat espanyol alimentades per la caverna mediàtico-política madrilenya, que haberla hayla. Veurem si aquest cop el funambulista tornar a sortir ben parat de les seves acrobàcies, però ja ha ressuscitat altres cops, i això proporciona un plus de confiança (i de temeritat).

Per aprofitar les oportunitats del context actual caldran visions polítiques que aixequin la mirada del cicle electoral i dels localismes

Els camins de la democràcia són inescrutables i les urnes sobiranes. Que li diguin a Trias. I, en un escenari crònicament fragmentat, gairebé és més important l'aritmètica posterior a les eleccions que la que configuren els vots dels ciutadans. Vivim a l'era dels pactes, un autèntic stress test per a la democràcia espanyola, que encara mostra símptomes d'immaduresa. Pactar, si, però fer-ho bé: en clau partidista, però sobretot de projecte polític.

Més enllà dels vots ha de primar, doncs, la responsabilitat. Per pactar i per crear governs estables en base a objectius de municipi, de territori i de país. I objectius que vagin, doncs, més enllà dels vots. Vivim un moment turbulent, però de grans oportunitats. La reindustrialització i les polítiques d'autonomia estratègica de la Unió Europea creen un caldo de cultiu en el que es generaran grans apostes empresarials, com la que ha caigut del cel a Mont-roig del Camp, on la multinacional Lotte Energy Materials invertirà 600 milions d'euros en un centre de producció de làmines per a bateries de liti.

N'hi haurà més d'oportunitats. I la demarcació de Tarragona, per disponibilitat de sòl, tradició industrial, coneixement instal·lat, ubicació i infraestructures té opcions de captar projectes de gran envergadura que ens permetrien ser referents i fixar les bases de l'economia del territori per a les properes dècades. Però en això de les oportunitats, con en l'amor, cal que neixin flors a cada instant, que deia la cançó. Per això, per aprofitar aquest momentum, caldran visions polítiques clares. Que aixequin la mirada del cicle electoral i de les demarcacions territorials, dels localismes. Visons que vagin més enllà dels vots.