Management

Gestionar l'atenció

Chus Blasco

Emprenedora digital i mentora d'assessors

Directora d'AFCA, consultoria d'estratègia i finances 

www.afca.cat 

 

Les creences sobre gestió del temps han quedat obsoletes en el paradigma actual de canvi constant. Ho diu Maura Thomas, autora del llibre Attention Management. Thomas. Afirma que els treballadors del coneixement, inclús quan adoren la seva feina, acostumen a sentir-se estressats i desbordats. L'equilibri entre la feina i la vida deixa d'existir.

Venim d'una cultura del treball que equipara fer moltes hores i estar molt ocupat a ser productiu. I és una trampa perversa. Fa pocs dies, un assessor amb el que estic fent una mentoria, em va fer un comentari que ho il·lustra prou be. Em va dir que estava desbordat per la feina, i a continuació va voler fer èmfasi en que no m'havia dit "no tinc temps". Que ja havia descobert que la gestió del seu temps només era possible prenent decisions proactives del que podia fer i del que havia de deixar de fer. Que ja havia après que la clau de millorar la seva productivitat era tenir claredat en quines eren les seves prioritats.

La veritat és que no tenim indicadors clars de quina és la cadena de valor quan parlem de serveis professionals del coneixement. No és un procés industrial que converteix matèries primeres en productes acabats. Estar ocupat, sense més, no serveix de gran cosa. Ens calen noves capacitats que no havíem aprés. Perquè la realitat del treball en els darrers anys, ens ha portat al paradigma d'estar connectats tot el temps. Però totes les eines i dispositius que ens faciliten comunicar-nos de forma àgil, d'alguna forma "conspiren" per que no disposem de prou temps de concentració. Especialment als que ens dediquem a serveis per altres persones. Gestionar la nostra atenció el que ens ha de permetre ser més proactius que reactius. Però hi ha tres obstacles importants per aconseguir-ho.

El primer son les distraccions constants. Gestionar el teu negoci implica gestionar relacions. Amb les persones del teu equip, amb els clients i potencials oportunitats, amb els col·laboradors. La tecnologia ha permès permet que ens comuniquem millor. També impedeix que tinguem els moments de calma que necessitem. La distribució dels espais oberts als despatxos col·laboren al nombre de distraccions. El resultat és que la majoria passa bona part del dia en multitasca, que els fa sentir productius quan la realitat és que han fet moltes mitges coses i no han acabat cap. Estem tan acostumats a les distraccions que sentim ansietat si no les tenim. Tenir consciència de quines son les prioritats a qualsevol feina no és gens evident. Quan no ho és, guanyen les distraccions. El segon obstacle és no saber dir que no. Una cosa és que et distreguis i l'altra és que et sentis "segrestat" abans de poder concentrar-te en les tasques importants. El temps és limitat. Quan dius que sí a alguna cosa estàs dient que no a tota la resta. Si no rebutges altres peticions no pots dedicar-te a les teves prioritats. El tercer és no desconnectar. La majoria de persones que tenen el seu propi negoci acaben compensant la manca de temps efectiu treballant més enllà dels límits d'una jornada laboral "normal". Llavors s'obliden de desconnectar de la feina i deixen de dedicar l'atenció que cal a la seva vida personal. Amb l'agreujant que sense apartar-se del que fan, els hi manca la perspectiva correcta.

Fa més de vint anys que treballo amb persones que dirigeixen pimes i una de les frases més repetides per totes és que no tenen temps. Quan tens el teu propi negoci, no vols treballar més que ningú. El que vols és que les teves hores siguin més productives. I no està gens clar com fer-ho. El malbaratament de la seva energia és una sensació àmpliament compartida. La quantitat de temes al que han de fer front cada dia els fa sentir que dediquen la seva atenció a tasques en contra de la seva voluntat. Els es difícil dedicar temps a l'estratègia i tornen al cercle del "no tinc temps".

La qüestió és que tenir la ment conscientment enfocada és el resultat d'un control deliberat. No disposem de gaires hores de concentració al dia perquè requereix d'un esforç conscient que consumeix molta energia. Els problemes d'avui venen de les solucions d'ahir. Pels nous problemes, necessitem noves solucions. Per qualsevol persona que dirigeix el seu negoci, guanyar productivitat implica dedicar temps a les activitats que son més importants i estratègiques. La gestió de l'atenció és la competència clau per aconseguir-ho.