Management

On és el mapa?

Chus Blasco

Emprenedora digital i mentora d'assessors

Directora d'AFCA, consultoria d'estratègia i finances 

www.afca.cat 

 

Una de les converses habituals que tinc amb professionals de l'assessorament al capdavant del seu negoci, és que no tenen clar cap on va el context digital. Hi ha una tensió estimulant entre el que vols aconseguir i la realitat del que finalment assoleixes, però es pot convertir en un bloqueig frustrant quan hi ha massa incertesa. Es fàcil caure en expectatives poc realistes respecte al ritme en el que pots aconseguir els teus objectius. Als que dirigim el nostre negoci en el entorn actual, ens cal un mapa. Però el mapa es belluga! I ho fa cada cop més ràpid!

A mi m'agrada veure-ho com un viatge. Quan viatgem, el més fàcil és accedir a la informació que tenim a prop, la que està disponible sense fer cap esforç. Però la dificultat de fer aquest viatge amb el teu propi negoci és disposar de mapes actualitzats. Per saber a on anar, quins camins cal recórrer i quins han desaparegut o estan a punt de desaparèixer, ens hem de fer la pregunta: segur que el mapa que tenim és l'adequat? La solució passa per desenvolupar l'habilitat de tenir una mirada estratègica. Passi el que passi "allà fora", tu faràs el teu propi viatge. I no pots fer-ho sense una estratègia.

Tenir una estratègia és tenir una guia per prendre decisions. Cal tenir en compte quatre elements: 1) Focus en el model de negoci, i no en els productes o serveis. El mercat està format per persones a qui no li importen els nostres serveis, sinó els seus problemes, el que volen aconseguir. 2) L'horitzó temporal que importa és el futur. Quan tot canvia, els resultats d'avui no son bons predictors dels resultats de l'any vinent. 3) Cal pensar en l'assignació de recursos a llarg termini. Sense inversió en els recursos necessaris per aconseguir els objectius estratègics, és impossible construir el futur. 4) Resposta a l'entorn. Cap negoci és una illa i cap estratègia pot tenir èxit sense tenir en compte que els resultats provenen dels clients, i dels canvis que aquests experimenten en la seva forma d'entendre el mon, i per tant de com consumeixen productes i serveis.

La crua realitat per qualsevol professional en aquest oceà de sobre oferta del context digital, és que cal diferenciar-se. Sense saber quina és la teva avantatge competitiva, no pots atraure als potencials clients que més poden valorar-la. Si no tens claredat en el valor que aportes als teus clients, no el podràs comunicar. Quan l'entorn dels negocis és complex, l'estratègia ha de ser simple. L'única forma de sortir de la roda del hàmster del dia a dia de treballar massa hores sense aixecar la mirada és prioritzar el que és important a mitjà termini, a tres, a cinc anys, mentre gestiones com deixar enrere les batalles diàries. L'estratègia és el mapa que et permet dirigir el camí que tu vols fer, i establir les connexions que et portaran a fer passes cap a la visió del futur que vols aconseguir. Si sempre poses davant el que és urgent al que és important, no arribes mai al que és important. Quanta més responsabilitat tens, més important és saber què és essencial i què no ho és. Perquè l'amenaça més gran pel futur és pensar massa a curt.

El que anomenem transformació digital, és una transformació molt humana. Implica fer canvis a nivell personal. Liderar el teu propi negoci suposa aprendre a adaptar-te. Però sense dedicar temps a observar-te internament per entendre les teves motivacions i les teves pors, no ets conscient del canvi que necessites fer, perquè no ho veus. Aquesta és la cara oculta de la que no se'n parla gens. La majoria tendim a confirmar el que ja sabíem. Però quan has d'afrontar canvis al teu negoci, posaràs a prova les teves creences. La transformació real de paradigma comença quan prens consciencia de que el canvi que et cal fer és personal. Molts cops, per a la persona que lidera el canvi, no és exactament una elecció, sinó una assumpció de responsabilitat. Cal tenir el coratge de sortir de la zona coneguda i tolerar la incomoditat de fer un camí incert sense sobre reaccionar. El canvi és personal perquè ens empeny més enllà de la nostra zona de seguretat intel·lectual i emocional. És per això que ens cal una estratègia. Ens cal aprendre a interpretar el nostre propi mapa, per caminar esperançats cap al canvi constant.