Editorial

De l'ecosistema al clúster

Dani Revenga

Director
drevenga(ELIMINAR)@indicador.cat

Un del sectors clau per a qualsevol economia industrial consistent és el de l'automoció. Això ha estat històricament així i ara, en un moment de transformacions dràstiques cap a la mobilitat elèctrica i altres motoritzacions sostenibles, ho és d'una manera especial. A les comarques de Tarragona no hi ha cap gran planta de producció de vehicles, però el sector hi és. I amb molta més envergadura de la que sembla, ja que està molt atomitzat i amb poca o cap consciència de clúster.

Empreses històriques de les nostres comarques com Lear, Elring Klinger, Mahle Behr -del segment dels components de l'automoció- o Idiada Applus, en el l'àmbit del desenvolupament tecnològic, tenen un impacte considerable en el nostre PIB i en la creació d'ocupació. Ara estem a les portes d'una gran inversió vinculada a aquests canvis que comentàvem: la del gegant sudcoreà Lotte Energy Materials a Mont-roig del Camp, on la multinacional hi farà una planta per fabricar components de bateries per a vehicles elèctrics. Les xifres són marejants: 400 milions d'inversió en una primera fase i una previsió de fins a 1.200 en fases successives que ja estan planificades. Per la seva banda, Idiada tramita també l'ampliació de les seves instal·lacions per tal de fer front a tots aquests reptes de canvi que afecten a l'automoció.

A aquest número de l'Indicador us expliquem totes aquestes oportunitats d'inversió per a les nostres comarques. Inversions que s'estan capitalitzant políticament, ja sigui de manera merescuda o no (per a això hi ha opinions diverses entre bastidors, segons el color polític que enterboleix la mirada del teu interlocutor). Però el que realment importa ara és identificar aquests moviments empresarials com una gran oportunitat per consolidar un ecosistema empresarial i de coneixement al voltant d'aquest sector cridat a ser palanca de creixement econòmic en els propers anys.

A la demarcació de Tarragona en tenim experiència, ja ho hem fet amb la indústria química i els beneficis encara són molt evidents. Cal tenir reflexos i articular totes les sinergies necessàries perquè la inversió de Lotte Energy Materials no sigui un bolet aïllat. Bona part dels clústers es formen al voltant d'un big bang inicial. Nosaltres ja el tenim, sigui o no caigut del cel. Tenim, també, potència instal·lada, amb un teixit poc visible d'empreses auxiliars. I tenim experiència en associar sectors industrials i coneixement. Tenim sòl industrial, port, una ubicació privilegiada... Ho fem?