Conjuntura

La importància del factor humà

Miquel Maria Aragonès

President d'ImpulsCatSud

No es cap paradoxa que en un entorn empresarial profundament marcat per la tecnologia i, més en concret, per la digitalització amb totes les transformacions que comporta, el factor humà continuï sent clau per a la competitivitat de les empreses. I això perquè son les persones les que permeten que un canvi de paradigma es faci al ritme adequat i explotant tot el seu abast en benefici de l'eficiència i el potencial d'una organització.

Però per materialitzar-ho, però, les empreses necessiten comptar amb els perfils adequats. Aquest va ser el tema central d'una jornada organitzada per ImpulsCatSud amb la col·laboració de la URV, el Consorci per a la Formació Continua de Catalunya, el Servei d'Ocupació de Catalunya i la Diputació de Tarragona, amb la participació d'un ampli ventall d'associacions empresarials i empreses referents en els seus sectors respectius. La trobada ens va permetre treure algunes conclusions molt clares.

La més important és que tots els sectors troben a faltar professionals formats més a mida de les seves necessitats específiques per seguir creixent. I això en un context en el que, tal com va explicar el Doctor Ferran Mañé, director de l'Observatori de l'Ocupació de la URV, els estralls de la crisi de 2008 sobre l'ocupació juvenil s'han mantingut o incrementat.

Es tracta, ara sí, d'una gran paradoxa. Que té diverses explicacions, com el mal que fan determinats relats de ficció sobre algunes vocacions. Sectors com la química, el turisme, la construcció o el transport, entre d'altres, ofereixen bones opcions per a que els joves accedeixin a llocs de treball ben remunerats i estables, però aquesta no és la percepció que en tenen. Per tant, és evident que cal que, entre tots, reforcem la pedagogia sobre les possibilitats que tenen al seu davant. I, també entre tots, afinar molt més en els continguts de la formació a tots els nivells per tal que les nostres empreses aprofitin al màxim la importància del factor humà. Amb els beneficis socials que això suposa, que no són pocs. ImpulsCatSud estarà al servei dels seus associats i del teixit empresarial en general per donar resposta a aquest repte, que és de tota la societat.