RRHH

Decàleg d'èxit per quedar-te sol

"No subestimis els clàssics: informació és poder"

Xavier Plana

Consultor i coach. Soci director d’ICAM, Persones i organitzacions

Arribat l'estiu, pot ser un bon moment per plantejar-se respostes diferents a les preguntes de sempre. O encara millor, per fer-se preguntes diferents i veure com encaixen amb les respostes de sempre.

Aquest decàleg recull algunes de les "respostes de sempre" amb la intenció de confrontar-les amb una pregunta diferent: m'estic quedant sol?

Aquí tens 10 idees que et poden donar alguna pista si el que vols és quedar-te sol:

  1. Improvitza sempre i a tota hora. No et plantegis mai objectius. Perquè fer-ho, si al final tot acaba sent una qüestió de sort. "Ja veurem", "ja en parlarem", "sobre la marxa".
  2. Fomenta un estat permanent d'emergència. Davant les urgències la gent està sempre "activada" i ningú et negarà la seva ajuda. La tensió continuada treu el millor de les persones i d'un mateix.
  3. No mostris empatia, ni escoltis. No perdis el temps en donar voltes i voltes. Ves per feina. La gent el que necessita són idees clares.
  4. Ressalta Cconstane¡tment els teus mèrits. No siguis humil. L'èxit genera atracció. Tothom s'apunta als carros guanyadors. No oblidis el principi de Mateano: "a qui tingui se li donarà, i al que no tingui li serà pres fins i tot allò que no té".
  5. Envoltat de gent incapaç i mediocre. Així sobresortiràs més i no es qüestionarà ni la teva autoritat ni la teva persona. Ningú ha de poder fer ombra al líder.
  6. Fes que la gent treballi unilaterlament. Crea un clima de desconfiança i por, així estaran permanentment alerta i no se t'adormiran. Pensa que tots volen el teu lloc.
  7. No reforcis ni promocionis la gent del teu equip. Ordena i mana, i digues de tant en tant allò de: "aquí no se't paga per pensar"; és molt efectiu perquè la gent es limiti a treballar i no es distregui. Per pensar ja hi ets tu.
  8. Aïllat en la teva “torre de marfil”: no comuniquis. Guarda la informació només per a tu. No subestimis els clàssics: "informació és poder". La incertesa estimula la creativitat.
  9. Divideix i guanyaràs: parla amb la gent del teu equip un per un. Fes-los-hi confidències parcials. Fomenta la competició i les comparacions. El xantatge emocional individualitzat acostuma a no fallar mai. Fes que es barallin entre ells i d'aquesta manera no aniran en contra teva.
  10. I sobretot... no deleguis mai: controla-ho tot personalment i de molt a prop. Sigues omnipresent i omnipotent. Fes-te imprescindible i que els altres sentin que sense tu el món es pararia. No deixis descendència ni creïs deixebles, no són fiables.

I finalment, a mode d'epíleg en clau temporal, tingues ben clar que ets el passat, ja que gràcies a tu hem arribat fins aquí. Que ets el present, ja que tots sabem que sense tu això no funcionaria. I que ets, també, necessàriament, el futur, ja que ningú ho farà com tu. Amb tu comença i s'acaba tot. Ja se sap, geni i figura...