La Cambra de Comerç de Reus presenta els seus premis que distingiran 32 empreses

En l'entrega que es farà aquest dijous hi haurà la novetat de cinc guardons comarcals en un acte que estarà presidit pel president de la Generalitat Quim Torra

Una imatge de la roda de premsa de presentació dels premis. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Reus

Els premis reconeixeran la progressió, l'aposta per l'I+D, la internacionalització, la trajectòria i els valors d'una trentena d'emprese de les cinc comarques que formen la demarcació de la Cambra de Reus: Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d'Ebre i Terra Alta.

La Cambra de Comerç ha fet públics el premis que atorga aquest ens cameral i que distingirà 32 empreses de l’àmbit territorial de la cambra (Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta) en un acte que es farà aquest dijous al Tecnoparc i que comptarà amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya Quim Torra.

Segons els responsables de la Cambra, aquests premis reconeixeran la progressió, l’aposta per l’I+D, la internacionalització, la trajectòria i els valors d’una trentena d’empreses. A més, s’entregaran cinc premis comarcals que lliuraran els presidents dels cinc Consells Comarcals de la demarcació de la Cambra. "Des de l'inici d'aquesta nova etapa a la Cambra hem dit que hem d'obrir-nos a tot el nostre territori i amb els premis a empreses de totes les comarques i la presència dels presidents dels Consells Comarcals ho volem escenificar", diu Jordi Just, president de la Cambra de Comerç de Reus.

Tal com explica Àgatha Girbes, vicepresidenta primera de la Cambra i presidenta del Comitè Organitzador dels premis, l’eslògan d’aquesta edició serà "Sostenibilitat i futur". Per la seva banda, el regidor d’Empresa de l’Ajuntament de Reus Carles Prats ha afirmat que els premis són una demostració de la vinculació de Reus amb el territori i reforcen la capitalitat de la ciutat, perquè reunir a la plana major de les empreses de cinc comarques al Tecnoparc és molt positiu".

A banda dels premis purament empresarials també s’entregaran diversos guardons en l’apartat de “periodisme”. Els treballs guanyadors, un total de sis, ho han estat per la seva aportació en la divulgació del desenvolupament empresarial de les comarques o en la denúncia dels dèficits d'infraestructures i altres factors de competitivitat que perjudiquen el creixement de les empreses del territori.

Els premiats

Agrícola Sant Josep (Bot). Empresa cooperativa de caràcter local fundada l'any 1962. Es dedica a transformar i comercialitzar la producció dels principals conreus de la zona: la vinya, l`olivera, l`ametller i el presseguer.

Aguiló Vinateria (Falset). Empresa familiar de Falset que porta tota la vida dedicada als vins i les begudes. Amb el renaixement vitivinícola de la comarca, es va saber especialitzar en els vins de les dues DDO0 de la comarca, DOQ Priorat i DO Montsant.

Aquí Energia (Reus). Empresa que comercialitza energia elèctrica de fonts d'origen 100% renovable de l'àmbit nacional. Els seus productes permeten proveir a empreses, comerços i particulars amb una gestió transparent, personalitzada i justa que els diferencia de la resta d'empreses del sector.

Ames (Montblanc). Fundada l'any 1951, es dedica a la fabricació i venda de components metàl·lics sinteritzats. La seu social és a Sant Feliu de Llobregat. Una empresa independent financerament i tecnològicament, amb capital 100% català i amb centres productius a Espanya, Hongria, USA i Xina.

Celler Pedrola (Miravet). L'origen del celler es remunta a mitjans segle XX quan l'avi Joan vinificava el raïm de les seves vinyes a Miravet. D'aleshores ençà fins a tres generacions han mantingut la tradició vinícola de la família que fa 10 anys va decidir sortir al mercat dels vins embotellats amb la marca Camí de Sirga.

Cooperativa El Brot (Reus). Cooperativa de consum de les més antigues de Catalunya, autogestionada conjuntament pels seus propis socis i sòcies, que prioritzen els aliments ecològics i de proximitat, garantint l'origen i la qualitat dels productes i queviures que subministren.

Cooperativa de Falset-Marçà. El 1919 s'inaugurava el celler a Falset que és una joia de l'arquitectura, una autèntica "catedral del vi", obra del cèlebre arquitecte Cèsar Martinell, deixeble d'Antoni Gaudí. Actualment elaboren 750.000 ampolles de vi a l'any i exporten a més d'una trentena de països.

Cooperativa Fet a la Conca. Amb l'objectiu d'aplegar organitzacions i empreses del sector agroalimentari artesanal i de qualitat de la Conca de Barberà, s'origina, el juliol de 2018, el projecte de cooperativa Fet a la Conca SCCL.

CN Reus Ploms (Reus). El C.N. Reus Ploms es una entitat d'utilitat pública sense ànim de lucre, centenària, guardonada amb la Medalla de la Ciutat i la Creu de Sant Jordi.

Reus Deportiu (Reus). Club esportiu i social de Reus amb 110 anys d'història. Situats al centre de la ciutat, compta amb unes instal·lacions per practicar esport de les més modernes del país, que aprofiten els seus més de 6.600 socis i centenar de treballadors.

CYNARA EU (Reus). L'empresa va començar al cap de quatre joves emprenedors que volien engegar un projecte empresarial produint i elaborant carxofes. Avui dia, CYNARA és una empresa que aposta per un potent I+D+i.

El Molí del Mallol (Montblanc). Restaurant de referència de Montblanc, situat a peu de carretera, prop del pont i la muralla. Ocupa l'espai un antic molí de guix que dona nom a l'establiment.

Europastry (Sarral). Companyia líder del sector de les masses congelades forneres. Fundada l'any 1987 per Pere Gallés, al llarg de la seva trajectòria s'ha consolidat com una companyia experta en masses congelades de pa, brioxeria, pastisseria i snacks gràcies a valors com la qualitat, la innovació, l'eficiència i el desenvolupament internacional. Actualment aporta solucions innovadores en més de 65 països.

Fira de Móra la Nova. Mora la Nova és coneguda arreu per la tradició firal amb la celebració d'una fira multi sectorial des de fa 188 edicions. Coneixedora de les repercussions i efectes econòmics i socials que suposa aquest tipus de celebracions, ha engegat altres certàmens ja consolidats, com la Fira Intercomarcal de l'Oli, la Fira de Comerç de Nadal i la Fira de Brocanters.

Flix Solar (Flix). Fundada l'any 2005, l'empresa es dedica a la promoció i gestió de projectes d'aprofitament de les energies renovables. Actualment gestiona dos parcs solars a Flix (Ribera d'Ebre) i un a Les Borges Blanques (Les Garrigues), amb una potència de generació de quasi 15 MW, que permeten abastir d'energia elèctrica fins a 12.000 llars.

Joan Escoda S.A. (Reus). Empresa familiar fundada al 1961 per Joan Escoda Bonet amb seu a Reus. Amb gairebé 60 anys d'experiència i l'esforç de 3 generacions, la seva especialització és la manipulació del fruit sec i la fabricació per a tercers.

Nemon (Ascó). Desenvolupa software per diversos sectors. Però és en l'àmbit de la comercialització d'energia, tant d'electricitat com de gas, on tenen la major part del seu negoci. En 9 anys han passat de 2 a 26 professionals donant servei, des d'Ascó, a més 90 clients d'arreu de Catalunya, Espanya i Portugal, alguns d'ells grans comptes cotitzats a l'IBEX 35.

Roslena (Reus). "Roslena llegeix, menja, gaudeix" és un concepte innovador que fusiona un espai de restauració saludable amb una zona dedicada a la venda de producte editorial, on el client pot gaudir d'una estona agradable, envoltat d'un ambient modern i acollidor. El seu origen està en un quiosc de la família Rueda Gallisà a la plaça del Mercadal.

Succès Vinícola (Pira). Jove celler que treballa sota el paraigües de la Denominació d'Origen Conca de Barberà i que va sorgir del viver de celleristes de Barberà de la Conca. La seva filosofia és elaborar vins naturals i orgànics de trepat i parellada.

Vinícola del Priorat (Gratallops). La Vinícola és hereva de les cooperatives dels pobles de Gratallops, el Lloar, la Vilella Alta i la Vilella Baixa, fundades a partir de l'any 1917. Neix per agrupar la producció de pagesos del Priorat que decideixen unir esforços, fruit de la necessitat de renovació tecnològica en els processos d'elaboració del vi i de l'oli.

Vitec-Centre tecnològic del vi (Falset). Va iniciar la seva activitat l'agost del 2009 amb l'objectiu de facilitar la millora del sector vitivinícola mitjançant la recerca, la innovació i l'assessorament tècnic. El centre s'autofinança a través de la recerca i serveis que desenvolupa.

VÍtrum, festa del vidre artesà (Vimbodí i Poblet). Després de sis edicions, i liderada per l'Ajuntament amb la col·laboració de tot el poble, Vítrum s'ha convertit en la festa per excel·lència del vidre artesà a Catalunya. Un esdeveniment que aplega, durant un cap de setmana d'octubre, vidriers d'arreu de l'Estat que treballen aquest material de la manera tradicional i des de diferents tècniques.

PREMIS D'EMPRESES PER EMPRESES

Premi Signo a Indauto sSubministres industrials SL (Reus). Empresa fundada el 1976 amb l'esperit de donar un servei complet i professional al món de la indústria. 43 anys després l'empresa s'ha expandit, a nivell nacional i també internacional, adaptant-se a les necessitats del client, des del petit taller fins grans professionals.

Premi Fontboté Assessors a Fulgencio Villar S.L. (Reus). Una de les empreses del sector més acreditades de la zona, amb capacitat de desenvolupar tasques de construcció, conservació i rehabilitació amb destresa i eficàcia, col·laborant, fins i tot, en excavacions arqueològiques o executant reformes integrals d'edificis catalogats.

Premi Industrias Teixidó a Maniteg (La Selva del Camp). Maniteg ha orientat les seves línies de treball al disseny i automatització de processos de fabricació per la indústria, disseny i mecanitzat de peces, estructures i soldadures tècniques, caldereria industrial i fabricació de maquinària per al sector ferroviari.

Premis Especials Comarcals

Baix Camp: Cambrils, Entrada Al País Del Vi. Fa deu anys la Cambra va impulsar l'Associació País del Vi per promoure, especialment, l'enoturisme a la demarcació. L'associació referenciava Cambrils com la porta d'entrada al País del Vi. I d'aquesta manera es va impulsar la fira al mes d'octubre, liderada per l'Ajuntament de Cambrils.

Conca de Barberà: DO Conca de Barberà. El Consell Regulador de la DO Conca de Barberà va engegar, en un temps rècord i amb la complicitat dels seus cellers, una gran iniciativa solidària davant l'adversitat d'una de les seves bodegues, la RENDÉ MASDEU de l'Espluga de Francolí, que va veure devastades les seves instal·lacions arran dels aiguats del passat mes d'octubre.

Priorat: Escola d'Enologia Jaume Ciurana. Institut Priorat. L'escola d'Enologia Jaume Ciurana, emplaçada a l'Institut Priorat, va ser fundada l'any 1981, constituint una de les escoles més antigues de Formació Professional en Enologia de l'Estat espanyol. Des els seus inicis va mantenir estreta relació amb Empreses de l'entorn, i ha estat clau a l'hora d'impulsar millores qualitatives en vins de les D.O.Q Priorat, D.O. Montsant, Conca de Barberà i Terra Alta.

Ribera d'Ebre: Pere Jornet. La Torre de l'Espanyol. Arran de l'incendi que va patir la Ribera d'Ebre el passat mes de juliol, va transcendir la història del ramader Pere Jornet, a qui el foc li va destrossar la finca, la maquinària agrícola i el va deixar sense cavalls ni ovelles. El premi vol reconèixer, en la figura de Jornet, a tots els empresaris que aquells dies van treballar de valent, demostrant una gran força de superació, per aconseguir restablir la normalitat mantenint l'activitat de les seves empreses.

Terra Alta: Les Vinyes del Convent (Horta De Sant Joan). Un celler construït amb gran il·lusió i en homenatge a una família apassionada per la feina ben feta, acabussada a la terra i als ceps, a la seua fe, al seu esforç i tenacitat a una manera d'entendre la vida, a una manera de fer, de complir sempre, d'estimar i patir Horta i d'estimació pels seus avantpassats.

PREMIS D'HONOR

Xavier Martínez i Serra. L’empresari reusenc Xavier Martínez i Serra que va adquirir, la tardor de 2017, la majoria de la propietat de l'emblemàtica Casa Navàs de la plaça del Mercadal de Reus, amb voluntat d'obrir l'edifici al públic. I les xifres són prou eloqüents. A finals de l'any passat la Casa Navàs havia incrementat en gairebé un 476% les seves visites, convertint-se en un dinamitzador turístic de primer nivell per la ciutat.

Fundació Rosa Maria Vivar (Reus). Organització sense ànim de lucre de Reus que vol facilitar als malalts d'Alzheimer un centre de referència en el tractament no farmacològic i d'estimulació. Recentment han inaugurat la seva seu a tocar del Santuari de Misericòrdia.

Monestir De Poblet. El Programa Cosmos Poblet pretén desenvolupar tota una sèrie de projectes i actuacions integrals en tots aquells àmbits que afecten la vida del Monestir, partint de la base que Poblet configura, amb el seu entorn, un paisatge i un espai on la tradició, la sostenibilitat i els valors encaixen formant una unitat entre les dimensions espiritual, cultural, social i ambiental de la vida.

PREMIS DE PERIODISME. PREMIS CAMBRA 2019

Premsa paper

Roberto Villarreal (Indicador d'Economia), pel reportatge 'L'Estació Intermodal de l'Aeroport, irrenunciable per al territori', publicat al número de desembre de 2018. El treball periodístic recull els arguments dels agents econòmics i socials de les comarques de Tarragona per defensar aquesta infraestructura clau per al desenvolupament econòmic. L'article posa en valor l'acord territorial per reclamar la reactivació del projecte per la seva incidència en la competitivitat econòmica del territori.

Jordi Salvat (ARA Camp de Tarragona), pel reportatge 'Quan les empreses familiars superen la tercera generació', que es va publicar el 19 de desembre de 2018 al suplement de Camp de Tarragona del diari ARA. L'article explica diversos casos d'empreses familiars que van més enllà de la tercera generació, entre elles algunes de la demarcació de la Cambra de Reus.

Isaac Albesa (Descobrir Catalunya), pel reportatge 'El gran 'show' de Reus', publicat el mes de maig de 2019 a aquesta prestigiosa publicació de divulgació turística. El treball periodístic, d'una gran qualitat gràfica, posava en valor el Trapezi, el festival del circ de Catalunya, que aquest 2019 va arribar a la 23a edició. En el reportatge es posaven a l'aparador altres atractius turístics de la ciutat.

Premsa Digital

Marc Busquets (Reus Digital), pel reportatge 'Joves, amb estudis, i feina precària', publicat l'1 de maig de 2019. L'article es va elaborar amb motiu del Dia del Treballador i dona veu a joves del territori que exposen les seves respectives trajectòries laborals en un context posterior a la crisi econòmica i que els ha portat a passar per situacions diverses, com haver de marxar fora del país.

Premi Televisió

Mireia Jansà (Canal Reus TV), per la sèrie de reportatges 'Comerços històrics', un conjunt de peces que fan un retrat de la història dels diversos agents que formen part del teixit del comerç de Reus des d'una perspectiva humana i familiar.

Premi Ràdio

Josep Maria Arias (La Nova Ràdio), per la tertúlia sobre el comerç de Reus emesa dins del programa 'La cua de palla', amb participació de les dues associacions comercials de la ciutat. En aquest espai es va aprofundir en els reptes pel que passa aquest sector fonamental per a l'economia reusenca.

Notícies relacionades