L'ocupació turística cau un 40% el mes d'agost a la demarcació de Tarragona

Només el turisme rural, especialment al Delta de l'Ebre, ha registrat una bona campanya amb un 90% d'ocupació

Imatge d'un hotel de Salou aquest estiu. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

Membres del sector asseguren que la del 2020 ha estat una temporada “desastrosa”.

Anus horribilis per al sector turístic a la demarcació de Tarragona. Segons la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) el mes d’agost, principal font d’ingressos del sector, ha registrat només una ocupació del 60%, és a dir, una caiguda del 40% respecte al mateix mes de l’any passat. És cert que quan venim de zero, els 10, 20, 30 o 60% semblen una meravella, però és un desastre", afirma Xavier Guardià, portaveu de la FEHT en relació a la baixa ocupació, recordant que el mes de juliol d’enguany aquesta va ser del 30%.

El sector atribueix l'escassa existència de turisme estranger als rebrots, els confinaments selectius i a les imposicions de quarantenes en països com Regne Unit, així com a les recomanacions de diversos governs de no viatjar a Catalunya. En canvi, els empresaris turístics han notat un increment de turistes de l'àrea de Barcelona. "Ja és un client important a la Costa Daurada i a les Terres de l'Ebre, però que hagi pujat aquest any es deu segurament al fet que abans anaven a altres destinacions o perquè feien uns altres tipus de viatges. Ara, han volgut conèixer una zona propera i segura", argumenta Guardià. En un any normal, els visitants catalans i de la resta de l'Estat -sobretot de l'Aragó, Navarra i el País Basc- suposen la meitat dels turistes que visiten la zona.

El contrapunt el marca el turisme rural, sobretot a les Terres de l'Ebre que, en canvi, han registrat ocupacions del 90% durant aquest mes que ara acaba. El portaveu d'Aturebre, Juanjo Bel, explica que al començament d'estiu hi va haver una allau de reserves, però que moltes d'aquestes es van cancel·lar a causa de l'evolució de la crisi sanitària.

Pel que fa a les previsions de la tardor i la campanya de Nadal, Bel vaticina que la situació no millorarà. "El telèfon ha deixat de sonar, la gent tenia moltes ganes de sortir de vacances i aquells que abans agafaven l'avió s'han quedat al territori. Per això s'han omplert les cases. Ara s'ha acabat", admet. Malgrat això, apunta que pels ponts de la Diada de l'11 de setembre o de la Puríssima els allotjaments podrien omplir les places. Tot i això, diu, no "serà per tirar coets". Malgrat que el sector turístic de la Costa Daurada comparteix el pronòstic, espera que el mercat català, espanyol i també francès "aguanti" els mesos de setembre i octubre.

Notícies relacionades