El rèdit de la cocreació

Freshly Cosmetics fidelitza clients convidant-los a participar en el disseny de nous cosmètics naturals

Mireia Trepat, Miquel Antolín i Joan Miralles han vist créixer de forma exponencial Freshly Cosmetics. FOTO: XAVI JURIO.
Oriol Margalef / Reus

Freshly Cosmetics, que amb dos anys de vida ha aconseguit situar-se com a referent de cosmètica natural al mercat digital espanyol, aposta per la innovació oberta convidant a participar clients en el desenvolupament de nous productes. Més de mil persones van prendre part a les xarxes en el primer procés de co-creació convocat per la companyia, que culminarà amb el llançament d'un bàlsam labial després de l'estiu, i ha reportat a Freshly Cosmetics informació molt valuosa sobre els gustos dels clients.

La cocreació no és un concepte nou, però viu un moment àlgid gràcies al punt de trobada que proporcionen les eines de màrqueting digital. Col·laborar amb clients de forma innovadora definint nous productes permet no només desenvolupar bens i serveis ajustats a les expectatives dels usuaris, sinó recopilar informació d'alt valor comercial i crear experiències de marca que contribueixen a la fidelització. "Ha funcionat molt bé. El nostre model prioritza el coneixement dels nostres clients, per això ho repetirem cada any", explica Mireia Trepat, soci i responsable de Comunicació i Màrqueting de Freshly Cosmetics.

WEB 2.0. La marca s'ha consolidat com un referent de cosmètica natural a Internet, amb milers de seguidores a Instagram i Facebook

Els productes naturals han deixat de ser una tendència els últims anys per arribar a sectors de consum molt més amplis. El catàleg de Freshly Cosmetics es basa en referències saludables amb ingredients actius naturals, dètox i 100% lliures de tòxics. Més enllà de la formulació i les propietats, bona part de l'èxit es fonamenta en la capacitat de comunicació estratègica que ha mostrat Freshly Cosmetics i en l'ús intel·ligent dels potencials de màrqueting de Facebook i Instagram. En aquestes xarxes, les preferides del públic objectiu de la companyia -dones entre 25 i 45 anys consumidores de tendències de salut-, la marca catalana treballa la fidelització a la marca. "Desenvolupar nous productes des de zero és una tota una experiència per als clients i també per a nosaltres. Vam fer-ho tot amb ells, fins i tot el packaging", afirma Trepat.

CREIXEMENT. En el tercer any de vida, l'empresa preveu començar a vendre a Gran Bretanya i facturar 3,5 milions d'euros

Freshly fa servir les xarxes com a hàbitat de producte, i al mateix temps, com a punt de trobada i diàleg amb el públic, que li aporta informació molt útil per a dissenyar nous productes, o per millorar els que ja té. Un altre punt fort són les aliances amb influencers a Instagram- i amb altres marques que no són competència i es dirigeixen al mateix públic (tès Detox, ioga, sucs verds...). Influents i marques afins han donat rellevància digital a Freshly i li han obert les portes a desenes de milers de nous seguidors segmentats.

En només dos anys, la firma ha superat totes les expectatives inicials i ha aconseguit vendre més de 100.000 productes. L'èxit del projecte ha obligat a fer créixer la plantilla fins a una trentena de professionals, i també l'espai de magatzem a Gandesa, fins als 650 m2.

CANAL OFFLINE. Després de posicionar-se al canal online, Freshly prepara l'obertura d'una botiga física a Barcelona

De fet, la companyia preveu assolir un volum de vendes pròxim als 3,5 milions d'euros el 2018, una xifra que duplica la facturació de l'exercici 2017.

Els plans de futur passen pel disseny de nous productes i marques -aquest any ha llençat Freshly Kids, enfocat a nadons- i la internacionalització de les vendes. Actualment, només un 2% de la facturació correspon a clients localitzats a França i Portugal, però, immersa en un ritme de creixement vertiginós, l'empresa ultima l'estratègia digital per prendre la iniciativa en màrqueting en aquests països, i especialment a la Gran Bretanya, on ha preparat el terreny amb una agència especialitzada local. "Necessitàvem una plataforma adaptada. A Gran Bretanya hi ha un nivell alt de vida i de coneixement sobre els productes naturals, hi ha molt mercat on-line, i no hi ha marques del segment que siguin pròpies del país", afirma Trepat.

En màrqueting digital, tanmateix, no tots els camins porten a Roma. De fet, Freshly Cosmetics té a sobre la taula plans per obrir una botiga física a Barcelona l'any vinent. "Durant uns dies vam obrir una botiga temporal al Born i va ser una experiència molt positiva per als nostres clients del canal on-line, que ens volien conèixer i saber més coses sobre els nostres productes", explica Mireia Trepat. La idea és reforçar amb la presència offline el contacte amb els clients que la companyia té a les xarxes.

Perfil propi

Mireia Trepat, Miquel Antolín i Joan Miralles han vist créixer de forma exponencial Freshly Cosmetics, l'aventura empresarial de tres amics, companys d'estudis d'Enginyeria Química i d'MBA a la URV, que en només dos anys han convertit en referent de cosmètica natural a les xarxes. El secret de l'èxit de Freshly Cosmetics ha estat, precisament, l'enfocament social del negoci, l'anar a buscar i escoltar els clients a les xarxes socials, un context en el que l'empresa ha demostrat intel·ligència utilitzant recursos del màrqueting 2.0. Freshly aposta per l'experiència de client, per desenvolupar productes conjuntament, i especialment, per conèixer-los. I és en aquest punt que una empresa concebuda pel canal digital es planteja la viabilitat d'obrir botigues físiques, com a punt de trobada.

Notícies relacionades