La Selva del Camp és des de fa més de dues dècades referència al Camp de Tarragona per la qualitat dels serveis públics municipals i la capacitat d'atreure empreses i generar llocs de feina. Qualitat de vida i economia productiva segueixen sent prioritats pel govern municipal. L'estabilitat política ha estat també un tret distintiu del poble. Per tercer mandat seguit, PSC i ERC estan al capdavant de l'Ajuntament gràcies a un pacte sòlid. Josep Masdeu, amb una llarga experiència en la política municipal, alcalde els dos primers anys i mig, cedirà el testimoni de l'alcaldia a finals del 2025.
Acabeu d'aprovar la nova ordenança municipal de la recollida de la brossa, adaptant-la a la nova normatiu de la Unió Europea sobre recollida selectiva de les escombraries. Objectius?
La nova ordenança s'adapta a la directiva europea, que entrarà en vigor al 2025. La nova normativa diu que qui contamina, paga, i que és la ciutadania qui ha de pagar a través de la taxa de la brossa el cost total del servei. Al 2015, la recollida de la brossa costava a l'Ajuntament uns 300.000 euros. Enguany, el cost serà de 725.000 euros, més del doble. Paguem com a poble, hem de fer un esforç col·lectiu per fer millor les coses. A la Selva necessitem reciclar encara més i millor.
Com es repercutirà aquest cost als veïns?
Hem aprovat una taxa de 240 euros anuals per unitat familiar, que es pagarà en dues quotes semestrals. La primera, de 120 euros, i la segona serà variable en funció de si s'assoleixen o no els objectius de la Unió Europea. Volem promoure un esforç col·lectiu per reduir a la meitat el cost de la taxa.
Quina fita us heu marcat?
Els nivells de recollida selectiva són alts a la Selva del Camp. Volem dividir la taxa de la recollida de la brossa en una part fixe i una part variable. La part variable la referenciem a complir la normativa, que ens exigeix està per damunt del 55% de recollida selectiva per l'any 2025 i al 2030, al 60%. Nosaltres ja estem al 60,8%.
És un nivell prou alt si es compara amb altres municipis del voltant.
Encara havíem estat més amunt. Ho transformem en un projecte col·lectiu, ho hem de fer bé entre tots. O tots hi perdem. Si estem per damunt dels paràmetres que marca la Unió Europea la part variable serà de pagar zero.
Per tothom, siguin veïns o empreses?
Sí, per tots. Les empreses, la brossa assimilable a domèstica, la poden portar i pagaran. Però si estem per damunt del que ens exigeix la Unió Europea el segon tram de la taxa serà zero i així ho comunicarem a empreses i veïns. És un estímul. Farem una campanya a 'La Selva necessitem recollir més i en millor qualitat'. Ho hem aprovat en el darrer ple. Enfront de projectes individuals volem potenciar els projectes col·lectius, com a poble. És un sistema simple: si no ho fem bé, tindrà un cost econòmic per a tots. Si ho fem bé, el benefici serà per a tots.
L'objectiu?
Voldríem arribar l'any que ve al 65%. Havíem arribat anys enrere al 70%. Hi estem dedicant molts esforços.
No us plantegeu el porta a porta?
No, creiem que pel nostre poble l'actual sistema de contenidors soterrats és el millor perquè ens dóna resultats.
Històricament heu apostat per la indústria amb la generació de sòl industrial a la zona del polígon. Encara teniu sòl industrial disponible?
Sí, disposem de quatre hectàrees de sòl industrial. Aconseguim generar un miler de llocs de feina directes i 1.500 d'indirectes.
El número d'habitants es manté molt estable els darrers deu anys. Causes?
Anem creixent un 1% anual, però tenim molts pocs naixements, el creixement vegetatiu és negatiu. Esperem arribar als 6.000 veïns enguany. Ara s'estan fent algunes cases i pisos, però el problema són els preus: són caríssims.
Sempre heu donat prioritat als serveis. Novetats de cara al futur?
S'està fent la urbanització del nou CAP, però està en mans de la Generalitat. Tenim la residència plena i el centre de dia també.
El CAP s'ha quedat petit?
Sí, perquè cada cop hi ha més especialitats.
Els equipaments esportius també necessiten créixer?
Vam fer la gespa nova del camp de futbol municipal i ara volem cobrir la pista poliesportiva de l'antiga escola Gil Cristià. Hi ha molta pràctica esportiva a la Selva. És un projecte de 300.000 euros. Tenim dos clubs de futbols sala, els Huracans i el Futbol Sala la Selva. I en un futur proper hi haurà nous equips de voleibol.
Al pavelló algun repte pendent?
Fa enguany 25 anys i volem celebrar-ho. Seguim amb el seu manteniment.
Els últims anys heu apostat per la creació de places d'estacionament. Projectes pendents?
Ara oferim 1.200 places d'aparcament a la Selva. S'ha fet la feina.
Noves inversions com a poble?
Estem fent la segona fase de la Defensa Agrària i s'ha demanat subvenció per fer la tercera fase, que ja es prepara. Estem preparant la remodelació del carrer de les Eres, que fa anys que s'havia d'arreglar. És la principal inversió en obra pública del 2024. Es guanyarà espai pels vianants i es millorarà la mobilitat dels vehicles i sanejarà tota la xarxa de serveis. Primer la Covid i els problemes de la sequera després han fet prioritzar altres inversions. El projecte ha pujat de cost un 30% i ara la inversió serà de més de mig milió d'euros. Es faran voreres als dos costats i s'il·luminarà amb llums led. L'escorxador municipal, que s'havia fet servir per l'escola taller, i que ara no té ús, la idea és en aquest espai fer la Casa de la Festa, a prop del Castell. És una de les poques construccions que tenim de l'època de la República. Un espai pels Diables i els Gegants i els diferents grups i que es pugui visitar. També vam tenir una cessió de l'espai on hi va haver el darrer oller de la Selva, a ca l'Hipòlit. L'hem arreglat i l'hem fet visitable i la idea és ensenyar-ho ara per la Fira. Està al final de la muralla de Sant Pere. És el nou Centre d'interpretació de la terrissa de ca l'Hipòlit i el presentarem aprofitant la Fira.
Més novetats de la Fira de la Selva?
El leitmotiv d'enguany és la trobada de motos antigues, hem fet una convocatòria juntament amb el Motoclub de la Selva del Camp. L'any passat per la Fira vam fer una trobada de cotxes antics i va anar molt bé. Des de fa alguns anys que hem canviat el perfil de la Fira, ara està entorn a les places: en unes es fa restauració, en l'altra degustació de vins i caves, o productes de proximitat. A dalt hi ha les entitats. Tot acompanyat per moltes actuacions musicals.
I funciona si es té en compte el nivell d'assistència de públic?
Sí, tot i que clar, sempre estem una mica pendents del temps.
Com heu afrontat la sequera? Aigua garantida?
Al 2018 ja hi va haver una sequera i la Selva va arribar justet com a poble. Vam començar a preparar llavors un projecte. Al 2008, a la sequera anterior, jo era alcalde, i encara teníem recorregut amb la canonada del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), que ens porta l'aigua del CAT als dipòsits del poble. Ara la canonada del CAT ja no donava per més. Podíem haver doblat la canonada, però tota la distribució de l'aigua l'has de fer a través del poble, fins i tot al polígon. Per aquesta raó vam comprar una nova finca, amb un nou dipòsit regulador de 1.000 metres cúbics d'aigua. Ara podem subministrar aigua a dalt al poble o cap a les indústries.
I amb això teniu el subministrament més ben garantit?
Ara tenim un 25% més de capacitat de subministrament, podem cobrir tot el que tenim i més.
La bassa municipal ha patit amb la sequera?
Té una capacitat de 50.000 metres cúbics d'aigua i en conservem sempre 30.000 metres cúbics perquè si hi hagués una avaria al CAT, tindríem 15 dies d'autonomia per subministrar aigua al poble i la indústria, dues setmanes de consum. Les coses s'han de pensar. Fa dos anys que no ens arriba aigua del pantà de Riudecanyes per la sequera. La bassa municipal en un any normal subministrava a la xarxa 200.000 metres cúbics. Per l'aigua del pantà teníem a la Selva dret a 150.000 metres cúbics d'aigua que ara ja no tenim.
Tot el projecte ja està en marxa?
Per Sant Joan de l'any passat ja funcionava. Vam superar la pandèmia i la guerra d'Ucraïna i vam poder executar una inversió de 700.000 euros. A La Selva no ha faltat ni un metre cúbic d'aigua.
Alguna inversió de futur en la gestió de l'aigua?
Estem fent un estudi per poder subministrar l'energia elèctrica amb una instal·lació fotovoltaica. Ho tirarem endavant. Energia per l'aigua i també per aprofitar l'excedent: el faríem servir per estalviar i alimentar els equipaments municipals, el pavelló, les escoles, ètc. Ens podem arribar a estalviar 280.000 euros anuals.
A la Selva sempre esteu pensant en nous projectes, us defineix com a poble.
Al seu dia ho vam fer amb la residència de gent gran, que després la vam ampliar i està plena, amb 90 places, 57 d'elles públiques. Són Inversiones productives per la Selva, generen 270.000 euros pel poble cada any i trenta llocs de feina directes més. I més servei a les persones que ho necessiten.
La prioritat segueix oferir els millors serveis a un cost assumible pels veïns?
Sí, oferir serveis de màxima qualitat, i que siguem referents, que els veïns tinguin feina a prop de casa. Tenim una atur per sota del 7%. Estem molt a prop de la plena ocupació.
L'agricultura està patint per la sequera. Com els hi doneu suport?
Tota l'aigua regenerada de la depuradora l'hem posat a disposició dels pagesos del poble. Podien anar a buscar aigua a través de les cooperatives del poble, que tenen els mitjans per recollir-la. Ho hem fet per segon any. És aigua regenerada, bona per regar. Enguany hi ha hagut un problema afegit amb la floració dels avellaners.
El pacte entre PSC i ERC s'ha consolidat?
És el tercer mandat amb el pacte i ha donat estabilitat a la Selva i l'ha fet avançar. Ens posem d'acord en temes que afecten el poble. El millor és que no generem notícies, fem sempre la nostra.