L’efecte Biden

L’administració dels Estats Units ja ha eliminat els aranzels del 25% als vins i als olis d’oliva que venen de fora

Esteve Giralt / Tarragona

El canvi a la presidència dels Estats Units es notarà i molt en les exportacions alimentàries catalanes. L'administració Biden ja ha eliminat els aranzels del 25% als vins i als olis d'oliva que venen de fora, mesura imposada dos anys enrere per Donald Trump. No és una qüestió menor. El mercat estatunidenc és el segon més important després dels països de la Unió Europea.

Per productes com l'oli d'oliva envasat o el vi embotellat, la política aranzelària era pràcticament una estocada mortal. "Ens beneficia molt perquè havíem caigut a un 15% de les vendes d'oli que teníem als Estats Units abans dels aranzels", explica Ferran Huguet (Grup Unió). Estats Units era abans de l'era Trump el principal comprador d'oli d'oliva embotellat produït a l'Estat espanyol.

Tot i els temors, en el cas del Brexit, amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, l'impacte no ha estat destacable gràcies als acords directes establerts amb les illes britàniques, segons destacava Prodeca en el seu darrer informe. D'aquesta manera i segons l'acord al que van arribar el Regne Unit i la Unió Europea, la relació comercial no es regeix pel marc de l'Organització Mundial de Comerç. L'exportació cap al Regne Unit no variarà ni apareixeran nous aranzels, asseguren des de Prodeca.