“Som un sector potent i amb futur”

Sergi Novo - Clúster Manager de TICSud

Mónica Carrasco / Reus

Les tendències tecnològiques de 2022 es veuen ja a la realitat de les empreses del TIC Sud?

Evidentment! Hi ha empreses del Clúster TIC que ja porten temps treballant i desenvolupant projectes punters. Tenim socis creant jocs Play to Earn i comercialitzant NFTs, altres minant i contribuint a sistemes blockchain, hi ha socis que ofereixen formació en noves formes d'inversió i especialistes en assessorament fiscal i legal en activitats relacionades amb blockchain. També en projectes d'Automatizació Robòtica de Processos, Big Data, Intel·ligència Artificial, Comunicació Digital, Edutech, Ciberseguretat, HealthTech o 5G. El sector TIC està demostrant ser potent, té futur, creix i juga un paper rellevant.

Quins creus que són els principals reptes del sector TIC al territori ara mateix?

La captació i retenció de talent digital. Ens preocupa les dificultats que tenen les empreses per trobar professionals formats i amb experiència. Les universitats i els instituts fan una gran feina però la demanda al sector TIC és superior a la que creen. Per això el Clúster va crear l'Escola TIC, un model d'èxit que forma i permet trobar feina a les empreses tecnològiques del Clúster a més d'un centenar de persones l'any. Hem d'apostar per la formació dels joves i per programes que facilitin que adults d'altres sectors puguin adquirir aptituds digitals i puguin optar a formar part dels equips de les empreses tecnològiques del territori.

Quines són les perspectives de creixement per als propers mesos?

Les empreses em transmeten força optimisme. Pràcticament totes preveuen un bon 2022 malgrat els ensurts que ens pot suposar la pandèmia, l'elevada inflació o problemes puntuals de subministrament. La demanda de serveis i solucions digitals creix, i per sort, les administracions comencen a sumar i apostar per la digitalització. Valorem molt positivament l'arribada dels Next Generation o programes com el Kit Digital a través del qual una part important d'empreses del Clúster seran Agents Digitalitzadors i oferiran serveis a milers d'empreses i autònoms que s'acolliran als bons del programa.

Pel que fa al TIC Sud, cap a on mira aquest 2022?

Som ambiciosos. Ens enfocarem molt més en ajudar i aportar valor a les empreses i institucions sòcies, fomentar la formació, la captació de talent TIC, impulsar i oferir eines d'Innovació i Digitalització a empreses i entitats i sumar en l'atracció d'inversions a casa nostra. A més, promourem la participació i captació de fons i projectes internacionals de gran impacte. De fet, alguna de les iniciatives es materialitzarà en poques setmanes i serà només l'inici d'un 2022 ple de projectes.