Les millors oportunitats són fora d’Europa

Àsia, Llatinoamèrica, els Estats Units i, a mig termini, Àfrica, zones idònies per a les exportacions agroalimentàries catalanes

Productes saludables i amb certificació d’origen com els fruits secs tenen molt recorregut en els mercats internacionals. FOTO: CEDIDA.
Dani Revenga / Reus

Els ponents de la taula rodona sobre el sector agroalimentari de l’”Indicador d’Economia” van coincidir a definir el mercat del continent europeu com a molt estable i madur. "S'hi ha de ser, pel que representa geopolíticament, però cal tenir clar que les oportunitats estan a altres zones", va argumentar Margarida Colet, del clúster AINS.

Per la seva banda, Andreu Pintaluba va certificar que "els mercats asiàtics són els que ara mateix ofereixen les millors oportunitats", una afirmació en la que les altres empreses presents a la trobada van estar d'acord. Llatinoamèrica, la Xina i Rússia -tot i la poca estabilitat d'aquests dos mercats- i Àfrica són les altres àrees on les empreses agroalimentàries posen el punt de mira. Pel que fa al cas d'Àfrica, Juli Tecles, de Borges, va reconèixer que hi ha grans oportunitat, però es va mostrar escèptic fins que "no hi hagi les inversions en infraestructures que necessiten, perquè a la majoria de països encara no hi ha classe mitjana suficientment forta per resultar un mercat atractiu". Andreu Pintaluba va afegir que "la inseguretat és molt gran".

La fortalesa de l'euro, un handicap per a les exportacions

Ferran Huguet, d'Unió, va identificar oportunitats a països com "Japó, Singapur o els Estats Units, on els productes com els catalans, que no tenen grans volums, però si una bona qualitat i un origen atractiu, generen molt interès". "Quan s'aconsegueix posicionar un producte en aquests mercats, el preu passa a ser secundari, i això és molt bo per a les empreses", va apuntar Huguet.

Xina i Rússia, mercats inestables; Àfrica encara és insegura

Per la seva banda, Joan Escoda, va apuntar que "els grans grups són molts forts als principals països, els petits estem obligats a explorar altres mercats on aquestes grans companyies no hi van". En aquest àmbit exportador, Andreu Pintaluba va posar l'accent en la distorsió que comporta "la fortalesa de l'euro, que encareix els nostres productes i dificulta la nostra competitivitat".